bezár
 

art&design

2010. 09. 11.
Önmagadra ismertél?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bóc Sára festő sokféle stílusirányzat jellegzetességeit ötvöző munkáiból nyílik kiállítás szeptember 16-án 17:00-kor a Zila kávéházban (Budapest, 1183, Üllői út 452.). Az anyag egy hónapig tekinthető meg.

A kiállított képek nagy részében a kubista világ dominál, van néhány kép, amely gondolatiságát tekintve szürrealista világot idéz, megjelenésében azonban kissé impresszionista. Ugyanakkor van klasszikus tájképe is, ezért került a válogatásba a Fák között című kép. A most kiállításra kerülő munkák egy részét már láthattuk tavasszal az Örökmozgó Mozi kiállító termében, mint például a Nap őrzői, A fény útja, A fényviszonyok találkozása címűeket. A Napfény útja című kiállítás képei a fényről, a napról és annak színekre való hatásáról szóltak, egyszóval szín- és fényjátékáról a városban és a természetben, ezekhez válogatott a régebbi alkotásokból is a művész.
Bóc Sára - fényviszonyok találkozása 

Az azóta elkészült képek pedig éppen a sötétségről és az éjszakai életről szólnak, érdekes módon ezekben is a színhatásokra lehet azonnal felfigyelni. A színvilág változásait a feketéhez viszonyítva fejezi ki, például a Szerelmes virágok, Egy csók a sötétben, Fonódások, A hit ereje, Felkérés, Mouillé, Billentyűkön táncolva, Fák között című képeken. Ezen belül hangsúlyos témává lettek néhány kép erejéig a Jazz jellegű zsánerképek is.

prae.hu

 Bóc Sára - Épületek a víz tükrében

         „Gondolatok, éber álmok a beteljesült és beteljesületlen vagy beteljesülhetetlen vágyakról. Kilenc hónap készülődése, várakozása egy új élet születésére. A születés utáni első kép két-három hónappal azután készült, hogy leányunkat életre ítéltük: fehér virágokban domináló "virágcsendélet", de a kép mégsem csendélet, a sok fehér szín talán inkább egy nem mindennapi, nem megszokott hétköznapi "esemény"-ről tudósít. Arról, hogy itt vagyunk, s hogy egyikünket sem kérdezte meg senki, egyáltalán meg akarunk-e érkezni. Remélem, leányunk igennel válaszolna a soha, senkinek fel nem tett kérdésre: Igen, élni akarok! Ezt akarják kifejezni a fehér virágok. Az élet igenlését! A kiállított többi képen burjánzanak a színek, amelyek a megtörtént, illetőleg soha meg nem történt eseményekről "tudósítanak" - tükröt tartva a látogatónak: A kérdés akár így is szólhatna: Önmagadra ismertél?” (a festő ajánlása)

 

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés