bezár
 

zene

2010. 09. 10.
Kárpát-medencei Kulturális Nap a Budai Vigadóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fotókiállítás, népzenei és világzenei produkciók, filmvetítés, könyvvásár és játszóház is szórakoztatja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Kulturális Napon szombaton a Budai Vigadóban.

prae.hu

Vajdasági, muravidéki, erdélyi, drávaszögi és kárpátaljai kézművesek Játsszunk együtt! címmel várják foglalkozásra a gyerekeket 10-től 18 óráig. A kicsik egyebek mellett találkozhatnak mesemondókkal, részt vehetnek drámajátékban és kincskeresésben is, melyet jutalomsorsolás követ - közölte az eseménynek helyet adó Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus az MTI-vel.

Ritkán vagy eddig még sosem vetített, határon túl készült rövidfilmeket tekinthet meg a közönség 10 és 14 óra között. Dokumentum- és ismeretterjesztő kisfilmek mutatják be a többi között a szecessziós Szabadkát, a bácsi várat vagy éppen Zala György szobrászművész és Bicskei István színművész munkásságát. A könyvvásáron az érdeklődők a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal intézményeinek kiadványaiból válogathatnak.

Délután a Hunor Citerazenekar, a Muravidék Citera-együttes, Fülöp Anita verséneklő, Csákány Dóra népdalénekes és a Triola + 1 együttes verses-zenés műsora mellett a B-terv zenekar ad koncertet, melynek zenei stílusában a népzene alaphangulata a balkáni ritmusokkal, valamint egyéb, modern hangzásvilággal keveredik.

Az idén 125. születésnapját ünneplő Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) anyagából rendezett Örökségünk Kolozsvár című fotókiállítás 18 órakor nyílik a Budai Vigadó épületében, s egy hétig látogatható. A Kolozsvár régi és mai arcát bemutató tárlatot Miklósi Sikes Csaba művészettörténész és Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke nyitja meg. A fotókiállítás mellett kárpátaljai szőttesekben és Zubánics László fotóiban is gyönyörködhetnek a látogatók.

A 19 órakor kezdődő Gálaprogramban közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, az eszenyi Ritmus Népi Táncegyüttes, az Aranymetszés Duó és az Alsószeli Magyar Dalkör. A muravidéki Gaál Désire, a Kárpát-medencei versmondó verseny győztese verseket, a vajdasági Csizmadia Anna bácskertesi énekes pedig népdalokat ad elő. Az estet a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes Postakert című előadása zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés