bezár
 

irodalom

2010. 09. 10.
Moldova-riportkötet a tűzoltókról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hazai tűzoltók helyzetéről írta legújabb riportját Moldova György; a Harcolj vagy menekülj című kétkötetes munkát pénteken mutatták be a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon.

prae.hu

Mint Bende Péter vezérőrnagy, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetője az MTI-nek elmondta, a szerző már a nyomdába adás előtt odaadta neki a könyv anyagát, nem lektorálásra, hanem azért, hogy eldönthesse, használ-e a kötet megjelenése a tűzoltóságnak.

"Összességében használ, mert olyan nézőpontokból mutatja be a tűzoltóságot, amelyek nem vagy alig jelennek meg a híradásokban" - értékelte a kétszer kétszáz oldalas kötetet a tábornok.

Bende Péter hangsúlyozta: a tűzoltóságon nincsenek titkok, ezért arra kérte kollégáit, mindenben segítsék az író munkáját.

A könyv megírásának okairól szólva Moldova György felidézte, a munkára még tíz éve kérte fel egy azóta már nyugdíjba vonult tűzoltó. A szerző bevallotta: már nem tervezte, hogy újabb riportkötettel jelentkezik, de elgondolkodtatta az a töretlen bizalom, ami a felmérések szerint az emberekben él a tűzoltók iránt.

"Nem voltam benne biztos, hogy megírom, de bejöttem a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságra, és a fogadtatás is erre ösztönzött" - emlékezett a munka 2009 őszi megkezdésére.

Mint az író elmondta, Bende vezérőrnagy teljes nyíltsággal fogadta, állandó kísérőt biztosított számára, és szabad kezet adott az anyaggyűjtéshez; a szerző beöltözve még tűzesetekhez is kijárhatott.
"Több mint 20 tűzőrséget néztünk meg, aztán jött a vidék: kis Pest megyei tűzőrségek, Salgótarján, Pásztó, majd Pécs, de azt hiszem, jó lett volna, ha még fél évig maradok" - beszélt a három-négy hete befejezett munkáról.

Moldova hangsúlyozta: a tűzoltóságnál szabad levegőt érzett, sok bajjal. "Nem a Paradicsom, de egy öntudatos, hivatására büszke testület, ami nem mondható el más szervezetekről - pártokról, egyházakról, katonaságról - Magyarországon. Büszkék arra, hogy tűzoltók" - összegezte tapasztalatait.

Az író következő munkájáról is szólt: mint elárulta, már belekezdett egy, a Vasas SC-ről szóló kötetbe, amelynek a negyvenedik oldalánál jár.
Az Urbis Könyvkiadó által 15 ezer példányban megjelentetett, Harcolj vagy menekülj című kötet hétfőtől kapható a könyvesboltokban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés