bezár
 

zene

2010. 09. 10.
„Jobb, mint egy Led Zeppelin reunion”: a Letz Zep Budapesten
2010. szeptember 24., Budapest Sportaréna
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Jobb, mint egy Led Zeppelin reunion”: a Letz Zep Budapesten „Besétáltam, és magamat láttam” – szól a Letz Zep koncertplakátjának reklámszlogenje. Aláírás: Robert Plant. A legjobb és leghitelesebb Led Zeppelin tribute zenekarnak kikiáltott brit formáció szeptember végén látogat el hazánkba, hogy újrateremtse az örökérvényű legenda pszichedelikus koncertjeinek sajátos hangulatát. A zenekar más, de a dal ugyanaz marad.

A Letz Zep 2001-ben határozta el, hogy az addig csupán füstös kocsmák szombati programját biztosító hobbizenélés után professzionális szinten űzi tovább a „tiszteletadást”, amikor is egyik este Robert Plant bukkant fel egy bizonyos pubban, és tette a fent olvasható megjegyzést az énekesről, Billy Kulkéról. 

Az azóta eltelt majdnem egy évtizedben dvd-ket jelentettek meg, európai koncertkörutakon éltették a 60-70-es évek egyik legizgalmasabb zenéjét, sőt, a Mothership című, a Led Zeppelin egész munkásságát felölelő válogatásalbum megjelenési partiján is felléptek, kifejezetten az „anyazenekar” kérésére.

prae.hu

letzzep2

Talán nem is csoda, hogy pont hazánkban adják mostani turnéjuk egyetlen közép- és kelet-európai koncertjét, ahol már évek óta dúl a tribute zenekarok – a legális másolás mintapéldányai – divatja. Itt, ahol pl. a Deep Purple-örökséget improvizatív koncertek, ill. az eredeti DP-tagokkal való közös jammelések formájában ápoló Cry Free is honol, vagy ahol olyan kiélezett a verseny a feldolgozás együttesek körében, hogy egyesek amolyan szakszervezeti érdekvédelem címszó alatt testületbe tömörültek a Tribute Land formájában. Ennek megfelelően a Letz Zep Budapest talán legjobb akusztikájú koncerttermében, a Sportarénában fog koncertezni, ott, ahol a Led Zeppelin is játszana, ha Robert Plant egyszer elfogadná a felajánlott dollármilliókat egy reunionért cserébe.

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zCIhzHSW7W4&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zCIhzHSW7W4&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="385"></embed></object>

Letz Zep – Going to California / Gallows Pole

 

Epigonnak is születni kell. Egyszer majdnem be is perelték a Letz Zepet, mivel a plakátokon Robert Plant fotóját használták reklámnak; amíg csak a management rá nem jött, hogy a tribute zenekar énekese, Billy Kulke szerepel rajta. A kinézet tehát adott, csakúgy, mint a technikai felszerelés: Jimmy Page hírhedt kétnyakú gitárja vagy Simon Jeffrey ütős dobcucca, amely a Bonham-féle eredeti egy az egybeni replikája.

Persze, a látszat még önmagában nem lenne elég a teljes másolat-élményhez: Kulke orgánuma a korai Plantet idézi, sikolyaival csakúgy, mint a magabiztosan „kezelt” középtartománnyal, Steve Turner pedig John Paul Jones méltó utódja, hiszen a basszusgitár mellett a zongorát is mesterfokon kezeli.

letzzep3

A Led Zeppelin macsó, vérbő blues-rockját kreatív improvizációkkal vegyítő feldolgozásbanda két órás szeánszot ígér a koncertre ellátogatók számára, amely során a Led Zeppelin teljes munkásságából szemezgetnek, felsorakoztatva az összes klasszikus nótát az időutazásra vágyók tökéletes szórakozása érdekében. Mindemellett terítékre kerülnek igazi ritkaságok is, amelyeket még a Led Zep is csak alkalomadtán vett elő élőben. A mostani körút apropója a Led Zeppelin feloszlásának 30. évfordulója: John Bonham, a sokak által minden idők legjobb dobosának tartott zseni 1980-ban hunyt el.

 

Hiába alakítja, formálja magát a könnyűzene nehézsúlyú ágazata, a rock és a metal különböző kereszteződések, stíluskeverések és egyéb zenei inspirációk implantációja által, a nosztalgia még mindig nagy úr. És amikor az eredeti tagok már unják vagy pedig nem tudják el- és kiénekelni a régi slágereket, akkor a tehetséges session zenészeket felsorakoztató tribute bandák sikere is garantált. Hiszen ne feledjük: a dal mindig ugyanaz marad. Pláne a rajongók számára.

 

<object width="400" height="225"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7895068&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=1&amp;color=&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" /><embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7895068&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=1&amp;color=&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="400" height="225"></embed></object>

Letz Zep - Kashmir

nyomtat

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés