bezár
 

színház

2010. 09. 10.
Új Színház: Évad a 101. évforduló jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervek szerint hét bemutatót tart a 2010/2011-es évadban a budapesti Új Színház, ezek mindegyike az idén 101 éves épület jubileumához kötődik majd - jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a teátrum vezetői.

Szkéné színház

Az akkori Szerecsen utcában 101 éve nyílt meg a Parisiana orfeum, melynek kalandos sorsú épületében ma az Új Színház működik - idézte fel a teátrum igazgatója.

Márta István az előző évadról beszámolva elmondta: 271 saját előadásukat 56 ezer fizetőnéző tekintette meg, ami 88,1 százalékos látogatottságot jelent. A színház 594 millió forintos költségvetéséből 194 millió volt a saját bevétel, fenntartói támogatásként 393 milliót kaptak, pályázatokon pedig 7 millió forintot nyertek el.

Mint Szikora János művészeti vezető kiemelte, az idei évadot úgy állították össze, hogy mindegyik bemutató a története során már számos színháznak otthont adó épület múltjának egy-egy korszakához kötődjön.

A teátrum évada egy ősbemutatóval kezdődik: Márta István Csodálatos mobilvilág címmel írt kortárs operát énekesekre és mobiltelefonokra Szálinger Balázs szövegével.

A Budapesti Őszi Fesztivál, a Magyar Állami Operaház Budapest és az Új Színház koprodukciójában készülő, Szikora János által rendezett előadás premierjét október 9-én tartják.

November 12-től tűzi műsorára a teátrum Beth Henley A szív bűnei című színművét. Az amerikai írónő darabja olyan televíziós sorozatok szellemiségét idézi meg, mint a Szex és New York vagy a Született feleségek, hiszen ezeknek a népszerű műsoroknak a főszereplője is a saját sorsát kezében tartó, modern nő - szólt a Bagó Bertalan által rendezett produkcióról Szikora János.

Závada Pál Bethlen című új darabját november 27-től láthatja a közönség a Bubik István Stúdiószínpadon. Mint a művészeti igazgató elárulta, a színházaknak ritkán alkotó szerző műve egy történelmi személy drámája, de ennél jóval több is: a hatalomban élő ember és a szerelem különleges metaforájaként dolgozza fel Hargitai Iván rendező.
A két világháború közötti zenés színházat idézi meg Harmath-Barabás-Eisemann Kávé habbal című darabja, melyet december 30-án mutat be az Új Színház, Ács János rendezésében. "A zenés vígjáték, ha jól csinálják, boldoggá teszi az embereket" - foglalta össze a produkció ars poeticáját Szikora János.

Egészen más hangulatú előadásnak ígérkezik Michel de Ghelderode Képek Assisi Szent Ferenc életéből című darabja, amely az avantgárd színház és az abszurd drámairodalom különleges ötvözete, mély erkölcsi üzenettel - szólt a 2011. februárjától látható, általa rendezett előadásról a művészeti vezető.

Mint Szikora János elmondta, Alexandr Nyikolajevics Osztrovszkij Erdő című színművét neves vendégrendező, a szerb Egon Szavin állítja színpadra az Új Színházban 2011. április 23-án. A Pulzus Társulat Kés a tyúkban, az Apró Színház Mocsár mese és a Training Spot Társulat Hídavatás című előadásainak a Magyar László Zsebszínház elnevezésű, 30 fős játszóhely ad otthont.

Mint Márta István elmondta, az autómentes nap tiszteletére szeptember 18-án az épülettel szemközti Dalszínház utca Új Színház Rezervátummá változik, ahol különleges programokkal várják a közönséget. A teátrum az idősebbeket célozza meg Teadélután című sorozatával, míg az új bérletek között bevezetett Szingli szerda elnevezésű konstrukcióban az adataikat megadó, hasonló korú "szingli" nézőket az előadásokra egymás melletti helyekre ültetik.

A társulat szavazatai alapján az idei Paulay Ede-díjat Almási Sándor színművész, a Cortina-Szín-tár díjat pedig Finta László rendszergazda kapta. Az Új Színház társulatához idén a frissen végzett Földes Eszter csatlakozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés