bezár
 

art&design

2010. 09. 08.
Lángokban a Colosseum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rómában három szeptemberi éjszakára "felgyújtják" a Colosseumot - a rendkívüli látvány a művészet örökkévalóságát hivatott jelképezni.

prae.hu

Szeptember 17. és 19. között különösen érdemes lesz ellátogatni a világ egyik legismertebb műemlékéhez, sötétedéstől egészen hajnalig ugyanis lángok borítják majd a római Colosseumot.

A lángokat, amelyek az ókori amfiteátrum árkádjai alatt "égnek" majd, vetítő "lobbantja fel" a műemléken, a hatás azonban több mint valódinak tűnik - közölték a Coliseum on Fire elnevezésű videóinstalláció alkotói, akik a főpróbát szeptember 16-án este tartják. A dán Thyra Hilden és az argentin Pino Diaz nem első alkalommal "gyújtogat" Rómában: már "tüzet raktak" a Trevi-kútban és az Ara Pacis békeoltárán is, igaz ezt egy kiállítóteremben tették meg. Most az eredeti Colosseumon lesz a sor, és a látvány is lenyűgözőbbnek ígérkezik.

Az eseményt védnöklő római kulturális minisztérium szerint azonban nem csak egyszerű látványosságról van szó, a lángoknak művészi értékük is van: az emberi alkotások törékenységét és múlandóságát jelképezik, ezen kívül a tűz a tisztulás és az újjászületés szimbólumának is számít.

A tűzből újjászülető főnixmadárhoz hasonlította a Krisztus után 80-ban emelt Colosseumot a műemléket igazgató Rossella Rea is, aki szerint a minél előbb alapos restaurálásra szoruló Colosseum esetében a látvány-előadás üzenete több mint aktuális.

Az idő foga, a múltbéli barbárok, a mai autósforgalom és a műemléket nem kellőképpen tisztelő turistaáradat okozta károk ellenére a Colosseum képes a túlélésre.

A rendkívüli művészeti esemény azt is bizonyítja, hogy a Colosseum, ahol kizárólag ókori tárgyú kiállításokat szoktak rendezni, kiváló helyszínt kínál másfajta kulturális programoknak is, de természetesen csak olyanoknak, amelyek nem veszélyeztetik a világ egyik csodájának tartott műemléket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés