bezár
 

zene

2010. 09. 08.
A magyar énekesnő nagykoncertet ad Görögországban
Papadimitriu Athina Görögországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy megtiszteltetés érte a színész-énekesnőt, mivel szeptember 12-én Magyarországot képviseli Thessalonikiben, zenésztársával Kutik Rezsővel.

prae.hu

Szeptember második hetében rendezik meg Thessalonikiben a Nemzetközi Vásárt, melynek Magyarország lesz a díszvendége. Közel fél éves előkészület után utazik az eseményre Papadimitriu Athina és állandó zenésztársa, Kutik Rezső.

Athina képviseli Magyarországot a rendezvényen - mondja Perjés János, Athina producere -, melyre a Magyar Nagykövetség meghívására érkezik. Másfél órás önálló koncertet ad szeptember 12-én este, melyre nemzetközi repertoárral készülünk. A műsor több blokkból áll össze, a magyar népdaloktól, nosztalgia slágerektől indulva egy nemzetközi utazást teszünk, stílszerűen, dalban és táncban. Mindezt, unplugged, élő gitárkísérettel, amit itthon már mindenki jól ismer.

A koncerten, melyet Athina görög nyelvű történetekkel színesít, ezután több nép egy-egy ismert slágere csendül fel, a repertoár ezen része Athina Végtelen érintés című albumáról való. Megidézi Edith Piaf és Frida Kahlo emlékét, majd Görögország előtt tiszteleg egy tradícionális blokkal. Papavasziliu Thanasziosz táncos, Görögország különböző részeiről való táncösszeállítással készül, a záró Zorba táncába természetesen Athina is beáll.

Az est külön érdekességeként egyetlen prózai betét szolgál: a Melina című darab, melyben Athina Magyarországon a címszerepet játszotta, s egy monológgal emlékezik meg a görög színésznőről, akivel egyébként személyesen is volt alkalma találkozni.

Egyszer, amikor Budapest vendége volt Melina Mercouri - jegyezte meg Athina -, megnézte az akkori Nemzeti Színházban az "István, a király" előadását és utána mutattak be neki.

Nagyon közvetlen, kedves személyiség volt. Nagy örömmel vállaltam el, hogy megformálom őt a Melina című darabban. Erről a darabról és a hozzá fűződő magánéletbeli kapcsolódásról részletesen írok a hamarosan megjelenő életrajzi könyvemben. A darabot, aminek szerzője Turán Róbert, egyébként görögre is lefordították. Ezt az alkalmat ragadjuk most meg, és a mostani eseményen görögül mondok el egy monológot belőle. Nem titkolt tervünk, hogy az egész darabot egyszer Görögországban is bemutathassuk
. – mesélte Athina.

Az énekes-színésznő nagy izgalommal készülök az estre, noha egyszer már turnézott Görögországban.

Erről szintén mesélek a hamarosan megjelenő könyvemben. A mostani alkalom egészen rendkívüli, hiszen jelen lesz a görög miniszterelnök és a kulturális attasé is, akiről most tudtam meg, hogy egy régi görög barátnőm férje. Már régen nem hiszek a véletlenekben, így az sem lepett meg, hogy ez most derült ki, mikor Anna lányom épp ennél a barátnőmnél töltötte a nyár utolsó napjait.

Egy pár nappal az esemény előtt kiutazunk zenésztársammal és produceremmel, bemutatom őket a barátaimnak, talán lesz időnk átugrani Sartiba és megfürdeni a tengerben. Ebből nekem sosem elég, én napelemmel működök.

Munkás nyár után dolgos ősz következik, a könyv megjelenése után októberben a boltokba kerül a "Latin díva" című DVD, a tavalyi MÜPA koncertem felvétele.

Decemberben pedig ismét nagy kihívás vár ránk: a Budapesti Operettszínházban tartjuk ünnepi gálakoncertemet, melyet producerem jubileumi koncertnek szán, hiszen az idén 35.éve, hogy a pályán vagyok és talán sosem éreztem ilyen jól magam, mint most -
zárta le a beszélgetést Athina
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés