bezár
 

art&design

2010. 09. 07.
Végső otthonra lelt a botrányos Entropa installáció
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy cseh múzeum vásárolja meg David Cerny korábban hatalmas nemzetközi felháborodást keltő Entropa című installációját, amelyet a művész azzal a céllal készített, hogy kifigurázza az Európai Unió 27 tagországáról kialakult sztereotípiákat.

prae.hu

Az eredetileg a cseh kormány megbízására készült alkotást a plzeni Techmania múzeum vásárolja meg, amely a tudomány és a technológia népszerűsítésének szentelte magát - mondta el Vlastimil Volak, az intézmény igazgatója.

A megnyitó ceremónián Volak azt is elmondta, hogy az interaktív kirakójáték-szerű műalkotás darabjait önálló kiállítási tárgyakként kezelik majd és nem titkolt céljuk, hogy közvitát váltsanak ki az európai uniót érintő kérdésekkel kapcsolatban.

Az installáció kiállításában az is szerepet játszik, hogy 2015-ben Plzen szeretné megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa címet - árulta el az igazgató. Az Entropa eredetije az Európa Tanács brüsszeli épületének előcsarnokában volt kiállítva a 2009-es cseh EU- elnökség idején, ahonnan később Prágába szállították.

A cseh kormány eredetileg azzal bízta meg Cernyt, hogy rendeljen a tagállamokból egy-egy jellemző alkotást, miként látják a művészek saját hazájukat. A prágai művész azonban egyedül készítette el a művet és úgy mutatta be, mint 26 - a kiállítási katalógusban fiktív nevekkel és életrajzokkal szereplő - európai művész kollektív alkotását.

Az installációban Németországot autópálya darabokból kirakott horogkereszt jeleníti meg, Franciaország térképét egy hatalmas "sztrájk" felirat csúfítja, míg Hollandiát úgy ábrázolták, hogy néhány mecset tornya kandikál ki a területet elárasztó vízből. Itáliát keresztül-kasul labdával önkielégítő focisták "jelképezik", míg Lengyelországot a melegek zászlóját tartó papok csoportja díszíti.

A jelképes Magyarország dinnyékből, szalámiból és kolbászból készült.
A Techmania körülbelül 10,2 millió cseh koronát (119 millió forint) fizet a mintegy nyolc tonnás műalkotásért. A számos elemből felépülő, 16,5-ször 16,5 méteres installációt azonban csak a múzeum egyik rekonstruálatlan részében tudják elhelyezni, ahová a látogatók nem léphetnek be, így csak három hatalmas ablakon keresztül csodálhatják majd meg a művet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés