bezár
 

színház

2010. 09. 07.
Színikritikusok Díja: nyilvános a jelöltek neve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új lebonyolítási rend szerint, nyilvános jelölési folyamat után adják át a Színikritikusok Díját szeptember 26-án, immár tizenöt kategóriában; a jelöltek névsorát keddi budapesti sajtótájékoztatójukon tették közzé a szervezők.

Szkéné színház

Mint Tompa Andrea, az elismeréseket odaítélő Színházi Kritikusok Céhének elnöke hangsúlyozta, az először harminc évvel ezelőtt átadott Színikritikusok Díjára mindig a tisztaság, politikamentesség volt jellemző, ezért azt még soha egyetlen művész sem utasította vissza.

Az eddigi tizennégy kategória mellé a szervezők ettől az esztendőtől kezdve egy újat is bevezettek, így már a legjobb színházi zene is külön elismerésben részesül - közölte Tompa Andrea, hozzátéve: részben Csákányi Eszter színművész ötlete nyomán változik a díjak kiosztásának rendje is.

Az eddigi, "kicsit méltatlan" díjátadók után végre valódi gálaműsor keretében adják át az elismeréseket - mondta el Csákányi Eszter. A korábbi gyakorlattól eltérően immár nem csupán a nyertesek, hanem a kategóriák jelöltjei is meghívást kapnak a díjátadóra, hiszen a kiválasztottak nevei csak ott válnak ismertté.

Mint a gálát rendező Tengely Gábor bábművész elárulta, a minta az Oscar-díj átadója volt, mert a magyar művészek is megérdemelnek egy hasonló ünnepséget. A díjkiosztó műsorvezetője Für Anikó és Ötvös András lesznek, mellettük bábszínészek keltenek életre két "átlagnézőt", akik időnként elmondják majd a véleményüket a magyar színházi világról. A zenét a HOPPart Társulat szolgáltatja és idén először kézbe vehető díjakat is kapnak majd a művészek - ismertette a gála részleteit a rendező.

A legjobb magyar dráma díjára Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára, Háy János Völgyhíd, Podmaniczky Szilárd Albert Einstein paprikáskrumpli és Tasnádi István Kupidó című színművei kaptak jelölést. A legjobb előadást a budapesti Katona József Színház A kétfejű fenevad (rendező: Máté Gábor), a Pécsi Nemzeti Színház Az elveszett levél (Mohácsi János) és az Örkény Színház Kasimir és Karoline (Bagossy László) című produkciói közül választják a kritikusok.
A legjobb rendezés kategóriában Koltai M. Gábor (A Danton-ügy, Stúdió "K"), Bagossy László (Kasimir és Karoline), Rába Roland (Mein Kampf, Nemzeti Színház) és Rusznyák Gábor (Oidipusz király, kaposvári Csiky Gergely Színház) kapott jelölést.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díjára a HOPPart Társulat Chicago (rendező: Zsótér Sándor), az egri Gárdonyi Géza Színház Maya (Zsótér Sándor) és a Radnóti Színház Naftalin (Szabó Máté), míg a legjobb független színházi előadás kategóriában a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavető (Bodó Viktor), Gergye Krisztián Társulata, a Bárka Színház és a MU Színház Trilógia-tanulmány (Gergye Krisztián), valamint a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum 20/20 (Gianina Carbunariu) című előadása közül kerül ki a győztes.

Az Orlai Produkciós Iroda és az egri Harlekin Bábszínház Keresztanya (Csató Kata), a győri Vaskakas Bábszínház Repülési lecke kezdőknek (Tengely Gábor), továbbá a Kolibri Színház Völgyhíd (Bagossy László) című produkciója a legjobb gyerek-/ ifjúsági előadás díjáért versenyez.
A legjobb női főszereplő Kerekes Éva (Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Örkény Színház), Pogány Judit (Macskajáték, Örkény Színház), Szorcsik Kriszta (Dogville, Bárka Színház) vagy Törőcsik Mari (Naphosszat a fákon, Csiky Gergely Színház, illetve Mein Kampf, Nemzeti Színház), míg a legjobb férfi főszereplő Fekete Ernő (Othello, Vígszínház, illetve A kétfejű fenevad és Mennyekbe vágtató prolibusz, Katona József Színház), Kovács Zsolt (Az elveszett levél, Pécsi Nemzeti Színház) vagy Kuna Károly (A Danton-ügy, Stúdió "K") lehet.

A legjobb női mellékszereplő díjára Hámori Gabriella (Kasimir és Karoline, Örkény Színház), Molnár Piroska (Ármány és szerelem és Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, Nemzeti Színház) és Vicei Natália (Safe House, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) kapott jelölést, míg a legjobb férfi mellékszereplőt Epres Attila (Mindent anyámról, Pesti Színház), Máté Gábor (A szerelem diadala, Katona József Színház) vagy Polgár Csaba (Bohémélet, Örkény Színház, illetve Chicago, HOPPart Társulat) közül választja ki a zsűri.

A legjobb díszlet kategóriában Ambrus Mária (Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Örkény Színház), Bagossy Levente (Kasimir és Karoline, Örkény Színház), Daróczi Sándor (Mein Kampf és Bánk bán junior, Nemzeti Színház), Fodor Viola (Oidipusz király, Csiky Gergely Színház, illetve Az elveszett levél, Pécsi Nemzeti Színház) és Árvai György (Othello, Vígszínház) munkáit, a legjobb jelmezek között pedig Füzér Anni (A kétfejű fenevad, Katona József Színház), Benedek Mari (Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Örkény Színház; Maya, Gárdonyi Géza Színház, illetve Lorenzaccio, Maladype Társulat), valamint Ignjatovic Krisztina (Kasimir és Karoline, Örkény Színház) terveit nominálták a kritikusok.

A legjobb színházi zene jelöltjei Kovács Márton (Az elveszett levél, Pécsi Nemzeti Színház; A falu rossza, Csiky Gergely Színház, illetve Úri muri, Nemzeti Színház), Darvas Ferenc (Kasimir és Karoline, Örkény Színház), Rozs Tamás (Oidipusz király, Csiky Gergely Színház) és Philipp György (Trilógia-tanulmány, Gergye Krisztián Társulata, Bárka Színház és MU Színház).

A legígéretesebb pályakezdő kategóriában Bánfalvi Eszter (Nemzeti Színház), Ötvös András (Gárdonyi Géza Színház) és Szalma Noémi (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház) közül választ a zsűri.
Az idei különdíjat Alföldi Róbert a Nemzeti Színház arculatának megteremtéséért, Gál Tamás a Dunaszerdahelyi Epopteia Társulás műhelyében megvalósított A nagyidai cigányok című produkciójáért vagy Gáspár Ildikó az Örkény Színházban végzett dramaturgiai munkáiért (Bohémélet, Macskajáték, Kasimir és Karoline) nyerheti el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés