bezár
 

film

2010. 09. 07.
Hatvanöt film a Super 8 Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvanöt filmet, többségében külföldi alkotók munkáit láthatja keddtől a közönség az idei Nemzetközi Super 8 mm Filmfesztiválon Szegeden.

prae.hu

Mint azt Rózsa Péter főszervező az MTI-nek elmondta, idén 281 filmet neveztek a mustrára. Nagy részük külföldi, ugyanis 2007 óta együttműködnek a Cambridge International Super 8 Film Festivállal: aki oda nevez, a Tisza-parti megmérettetésre is beadhatja munkáját. Az ott összegyűlt filmek így láthatók a dél-alföldi településen is. Ennek köszönhetően ausztrál, kanadai, brazil és japán alkotók munkáit is vetítik a szegedi mustrán.

A külföldiek mellett persze magyar filmeket is láthat a közönség. Idén 10-15 hazai filmes nevezett, ami Rózsa Péter szerint szép szám ahhoz képest, hogy mennyien forgatnak super 8-as filmre itthon.

A vasárnapig tartó fesztiválon, amelynek a Grand Café ad otthont, idén sláger a horror, illetve a thriller - tette hozzá a főszervező.

Összesen kilenc kategóriában - kisjátékfilm, fikciós, kísérleti, dokumentum, animációs, elbeszélés, film noir, videóklip, thriller - várták az alkotásokat a versenyprogramba. A filmes seregszemlén a hagyományokhoz híven, idén is csak olyan művek indulhattak, melyeket super 8 mm-es technikával forgattak, az utómunkáknál azonban már engedélyezett volt a digitális technika alkalmazása. Az idegen nyelvű filmeknél magyar feliratozást kértek a szervezők.

A szegedi fesztivál megálmodói ma már nemcsak a filmek gyűjtésével és bemutatásával foglalkoznak, hanem aktív, analóg multimédia performanszokat is tartanak, ahol a főszerep a 8 mm-es filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó "varázslaté". Az idei fesztivál látogatói a filmvetítések, koncertek, kiállítások mellett ilyen produkciók részesei is lehetnek - ígérte Rózsa Péter.

Az első 8 milliméteres keskenyfilmmel dolgozó kamera gyártása 1932-ben indult, az egyszerű és olcsó, így szélesebb tömegekhez is eljutó technológia gyorsan népszerű lett, kezdetben főként Németországban.

A keskenyfilm igazi sikerét az hozta meg, hogy a japán cégek is bekapcsolódtak a gyártásba a hatvanas években, ekkor indult hódító útjára a ma is használatos formátum. A technológia alkonyát a VHS megjelenése okozta a nyolcvanas években, ekkor a super 8 kezdett kiszorulni a házi filmkészítésből, azonban nem tűnt el teljesen.

Maradtak filmklubok, a technológiához ragaszkodó amatőrök, s a profi játékfilmeknél is egyre gyakrabban föltűnnek keskenyfilmre forgatott jelenetek vagy ezzel a technológiával készült archív részletek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés