bezár
 

színház

2010. 09. 04.
Kreisky kétszer is a színpadon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Halála után húsz évvel két külön produkcióban emlékezik meg a bécsi színházi élet Bruno Kreiskyről, a második köztársaság legjelentősebb osztrák politikusáról.

Szkéné színház

A Palais Nowakban, a Gasometer közelében lévő kabarésátorban október 5-én mutatják be a Lasst Kreisky und sein Team arbeiten (Hadd dolgozzon Kreisky és csapata) című kabarét. A cím Kreisky 1971-es választási szlogenjére utal, amellyel a politikus először nyerte meg az abszolút többséget az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ).
Szilveszter estétől kezdik játszani a Schauspielhausban a Kreisky - wer sonst? (Kreisky - ki más?) című tízrészes életrajzi előadássorozatot. A címben szereplő szlogen 1975-ből származik, amikor Kreiskyt másodszor is megválasztották Ausztria kancellárjává.

A sorozatot, amelyben színre viszik "az európai szociáldemokrácia atyjának" életét, nyolc különböző rendező viszi színpadra.

Bruno Kreisky 1911-ben született polgári zsidó család sarjaként. Már fiatalként politikailag aktív volt, jogi diplomát szerzett. A Gestapo 1938-ban - az Anschlusst követően - letartóztatta, s öt hónapnyi börtön után csak azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy elhagyja az országot. Svédországba emigrált, ahol közgazdasági tanulmányokat folytatott, és újságíróként tevékenykedett.

1951-ben tért vissza Ausztriába, 1958-tól 1966-ig az osztrák kormány külügyminisztere volt.

A szocialista párti Kreisky az Osztrák Köztársaság létrejötte óta a leghosszabb ideig - 1970-től 1983-ig - állt előbb kisebbségi, majd szocialista többségű kormány élén. Szintén egyedülálló módon, 26 éven át látott el különböző kormánymegbízatásokat.

1983-ban - az abszolút többség elvesztését követően - mondott le pártelnöki tisztéről, azonban 1987-ig még a párt tiszteletbeli elnökeként tevékenykedett. 1976-tól a Szocialista Internacionálé elnökhelyettese volt, amelynek tiszteletbeli elnöki tisztét 1989-ig töltötte be.

Kreisky az osztrák ,,aktív semlegességi politika,, atyjaként nagy nemzetközi tekintélyt szerzett hazája számára. Az enyhülési politika élharcosa, s az egyesült Európa eszméjének egyik első meghirdetője volt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés