bezár
 

zene

2010. 09. 01.
Pierre Bouleznek és Beriónak ajánlják a berlini Musikfestet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyolcvanöt éves francia zeneszerző-karmester, Pierre Boulez, valamint a szintén 85 éve született Luciano Berio munkássága és az ensemble előadói forma került a csütörtökön kezdődő, idei berlini Musikfest programjának fókuszába.

prae.hu

A német fővárosban 20 nap alatt 37 világrangú szólista, 27 kórus, kamara-, illetve szimfonikus zenekar ad kamaratermi, szabadtéri, templomi és hangversenytermi koncerteket, és 25 zeneszerző összesen 60 műve szólal meg.

Pierre Boulez és a 2003-ban elhunyt Luciano Berio művein kívül Igor Stravinsky, Richard Wagner, Claude Debussy, Hans Zender, Witold Lutoslawski, Maurice Ravel, Bartók Béla, Richard Strauss, Henri Pousseur, Iannis Xenakis, Eötvös Peter, Wolfgang Amadeus Mozart, Kevin Volans, Beat Furrer, Szergej Prokofjev, Anton Webern, Alban Berg, Hector Berlioz és Johann Sebastian Bach kompozícióit, valamint a 112 számot tartalmazó XIV. századi Chantilly Kódex darabjait hallgathatja a berlini Koncertpalotában a közönség.

Szeptember 7-én, kedden Eötvös Péter vezényli a Musik Fabrik együttest, Berio, Xenakis, Pousseur művei mellett Kövek című saját alkotását is játssza a zenekarral.

A fesztivál programfüzetében interjú jelent meg a magyar zeneszerzővel, aki az ensemble előadói forma kapcsán felidézi pályája kezdetét is, amikor Budapesten filmekhez komponált kísérőzenét.

Mint mondja, minden alkalommal más összeállítású együttesre kellett zenét írnia, így tett szert jelentős gyakorlatra az ensemble formációban - azaz a kamara- és a szimfonikus zenekar közti felállásban - való munkában. Eötvös Péter az interjúban beszél arról is, hogy mennyiben jellemzi, határozza meg Boulez zeneszerzői munkásságát, a hangszerelését a mintegy 30-as létszámú összeállítás.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés