bezár
 

színház

2010. 09. 02.
Márai és Moldova a Karinthy Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mészáros Márta színpadi Fellini-rendezése, több Márai-darab és egy új Moldova György-vígjáték is szerepel a budapesti Karinhty Színház 2010/2011-es évadának újdonságai között - közölte a teátrum szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján Karinthy Márton.

Szkéné színház

Az igazgató beszámolt a színházban nyáron lezajlott átalakításokról: mintegy kétszeresére bővítették az előcsarnokot, ahol új ruhatár és női mosdó is helyet kapott, valamint egy második bejáratot nyitottak a nézőtérre, amely légkondicionált lett.

A színház idén ünnepli fennállásának 29. évfordulóját, ami bizonyítja, hogy igenis létezhet Budán színház - hangsúlyozta Karinthy Márton. Mint fogalmazott, sosem hitt az úgynevezett művész- és bulvárszínház szembeállításában: a közönség szeret a Karinthy Színházba járni, "és ezt nem kell szégyellni".

Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere jelképesnek nevezte, hogy a Bartók Béla út végén, az egykori Haladás mozi épületében "meg tudott tapadni" egy színház, távolról csatlakozva Újbuda Szent Gellért tér és a Karinthy Frigyes utca között kiépülő új kulturális főutcájához.

Az új évadról szólva Karinthy Márton elárulta, saját bemutatóik sorát a filmesként ismert Mészáros Márta pályafutásának második színpadi rendezése, a Cabiria éjszakái nyitja szeptember 24-én. Federico Fellini világhírű filmjét Pataki Éva alkalmazta színpadra; a főbb szerepeket Kecskés Karina, Balázs Andrea, Kapócs Zsóka, Hámori Ildikó, valamint a színházban először szereplő Árpa Attila és Czinkóczi Zsuzsa alakítják.

Szintén "női darab" lesz októberben a kecskeméti Katona József Színházzal bemutatott Csodás vagy, Júlia, Somerset Maugham vígjátéka. A Karinthy Színháznak írta új színművét Moldova György; a Te furcsa katona munkacímet viselő, a világháború utolsó napjaiban játszódó komédia bemutatóját novemberre tűzte ki a teátrum.

"A színháznak nevelnie és beavatnia kell, az életbe is" - szólt Karinthy Márton a fiatal korosztályok színházi nevelésének fontosságáról. Mint elmondta, a Vidovszky György rendező, drámapedagógus vezetésével harmadik éve futó beavatószínházi sorozatuk decemberben Kosztolányi Dezső Aranysárkányának első színpadi adaptációjával folytatódik.
Nem hiányzik a teátrum újdonságai közül a zenés komédia sem: a Hippolyt, a lakáj főbb szerepeiben Koltai Róbertet, Voith Ágit és Galla Miklóst láthatja a közönség januártól.

A Karinthy Színház külső produkciókat is befogad: két Márai Sándor-darab - a Pinceszínház Válás Budán és a kecskeméti teátrum Eszter hagyatéka című előadásai - mellett Stephen King Tortúra című pszichothrillerét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés