bezár
 

art&design

2010. 09. 01.
A művészet és a tudomány metszéspontján
Kepes György és Frank J. Malina kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ludwig Múzeum kiállítása Kepes György (1906-2001) és Frank J. Malina (1912-1981) eddig viszonylag ismeretlen életművének párhuzamos vonatkozásaival kívánja feltárni interdiszciplináris kezdeményezéseiket és eredményeiket, illetve feltérképezni a művészet, a tudomány és a technológia kapcsolódási pontjait egy látványos és nemcsak a kor technikai megoldásai és érdekességei után érdeklődők számára szórakoztató kiállításban.

A kiállítás nem annyira az életművek kronológiailag felépített koncepcióját tükrözi, mint inkább e két fantasztikus elme művészi tevékenységének, tudományos hatásköreinek és máig élő örökségének tematikus megismerését nyújtja.

Kepes György munkásságából fotogramjait és kinetikus műveit, többek között a Lángok kertje (1971) című kinetikus művet valamint az Izzó oszlopok (1973) című kinetikus konstrukciót állítjuk párhuzamba Malina hasonló alkotásaival. Kepes ezen munkái valamint festményei és fotói szoros összefüggésben értelmezendők érzékeléspszichológiával foglalkozó könyvbevezetőivel, írásaival és esszéivel illetve az optikai és kinetikus művészet törekvéseivel.

Malina alkotásaiból kinetikus műveket, az úgynevezett lumidyne, polardyne vagy reflectodyne technikával készült alkotásokat, a köteles és rácsos képeket (wire-mesh pictures, grillage pictures) valamint festményeket és rajzokat mutatunk be. Hangsúlyt fektetünk továbbá korai rakétakutatására, levelezésére, kordokumentumokra és a Leonardo folyóiratban megjelent, interdiszciplináris kulturális és művészeti vonatkozású írásaira is.

A fény kreatív és dinamikus használata egész életében foglalkoztatta Kepest és Malinát. Ez jelenti művészetük közös elemét, melyet először mutat be ilyen átfogó, a két művész munkásságát és a köztük élő párhuzamokat feltáró módon a Ludwig Múzeum Fényjátékosok kiállítása.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés