bezár
 

zene

2010. 09. 01.
Külső könyvvizsgáló a Budapesti Fesztiválközpontnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője, Zimányi Zsófia felkérésére hétfő óta független külső könyvvizsgálói cég vizsgálódik a kft.-nél.

prae.hu

Erre azért van szükség, mert Lovas Eszter gazdasági igazgató váratlanul felmondott, az íróasztalát kiürítette, mindössze egy APEH-egyeztetés dokumentumát hagyta hátra, szabályos átadás-átvételre nem adott módot - mondta Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden egy sajtóbeszélgetésen.

Mint kifejtette, szabadsága idején értesült arról, hogy lakására egy háromsoros felmondólevél érkezett. Hozzátette: Budapestre ment, megpróbált Lovas Eszterrel kapcsolatot teremteni, ám ez nem sikerült. Az ügyvezető írásban is felszólította a gazdasági igazgatót, hogy jelentkezzen, összehívta a cég felügyelőbizottságát, belső vizsgálatot indított, majd hétfőn egy külső könyvvizsgáló céget kért fel egy vizsgálat folytatására.

Zimányi Zsófia tájékoztatása szerint időközben felkereste őt Lovas Eszter testvére, aki azt mondta, a gazdasági igazgató neki azzal indokolta felmondását, hogy bevallotta, hozzányúlt a cég pénzeihez, ezért a Budapesti Rendőrfőkapitányságon feljelentette magát. Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy Lovas Eszter előzőleg a Budapesti Fesztiválzenekarnál dolgozott, és a fővárosnál kiváló gazdasági szakembernek tartották.

"Éppen ezért ajánlottam neki, hogy ha állást keres, jöhet a Budapesti Fesztiválközponthoz; 2000-ben hozzánk is szerződött. Csalódottnak és tönkretettnek érzem magam, mert az emberismeretem szenvedett csorbát" - fogalmazott Zimányi Zsófia.

Kitért arra, hogy a Budapesti Fesztiválközponttal olyan gazdasági modellt alakított ki, amely takarékos, és a kis létszámú iroda fenntartására állami pénzt nem használ. Hozzáfűzte: a szponzori támogatásokból is mindössze a forgalom 10-15 százalékát fordítják saját működtetésükre.

A központ közszolgáltatási szerződésekkel dolgozik, így kell például megrendeznie a Budapesti Őszi Fesztivált, a Budapesti Búcsút. emellett a három BTF-alapító, a Magyar Turizmus Zrt., a kulturális tárca és a főváros részfinanszírozásában működteti a Budapesti Tavaszi Fesztivált.

Zimányi Zsófia kiemelte, hogy szerződése 2011. június 30-án jár le és a fővárossal már januárban közölte: nem kívánja az állást újra megpályázni, és szeretne egy szép, tartalmas tavaszi fesztivállal búcsúzni. Mint kiemelte, a most zajló vizsgálat lezárultakor, feltehetően szeptember végén beszámol annak eredményéről. Hangsúlyozta: most azért találkozott újságírókkal, mert a napokban egy napilap online kiadásában személyes támadás érte, és ennek nyomán pletykák is indultak.

A Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az éves könyvvizsgálói jelentések mindent szabályosnak találtak, a könyvvizsgáló e véleményét most is fenntartja. A fesztiválközpont negyedévente egyeztetett az APEH-hel, hiszen az áfa-visszaigénylések ezzel járnak. A cég átfogó ÁSZ-vizsgálat alanya is volt, és nem derült ki hiányosság.

Zimányi Zsófia szerint feltételezhető, hogy az üzleti szférából bejövő, esetleg teljesítetlen, fiktív számlák segítségével, illetve a devizaárfolyam változását kihasználva vehetett ki pénzt a kasszából a gazdasági igazgató, hiszen "az állami támogatással szorosan, hiteles számlákkal kellett elszámolniuk". Hozzátette: egyelőre nem tudják, egyáltalán hiányzik-e pénz.

Mint elhangzott, a Budapesti Őszi Fesztiválra félretett pénz hiánytalanul megvan és idén talán az eddigi legjobb eseménysorozatra számíthat a kortárs kultúra iránt érdeklődő. A jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál tervezett költségeihez még 100 millió forint hiányzik, a kényszerű bejelentést rosszkor kellett megtenni - fogalmazott az ügyvezető, hozzátéve, hogy az ilyen hírek nem növelik a szponzorok támogatási kedvét.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés