bezár
 

art&design

2010. 08. 30.
300 éves a szerzői jogi törvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromszáz évvel ezelőtt, 1710 tavaszán lépett életbe Stuart Anna statútuma, azaz a modern kor első szerzői jogi törvénye, amelynek akkori hatásait és mai jelentőségét a budapesti Gödör Klubban látható kiállítás mutatja be az érdeklődőknek.

A szeptember 1-8. között látogatható Kopirájt kiállítás többek között azt a folyamatot kívánja bemutatni, hogy a kezdetekben csak a könyvek másolását szabályozó, alapvetően a jogtulajdonosok érdekeit védő rendelet napjainkban miként segítheti az alkotók, a felhasználók és az újrafelhasználók jogai közötti egyensúly megteremtését.

A kiállításon a szerzői és szomszédos jogok koncepcióját és a jelenkor számos területére gyakorolt hatását követhetik nyomon a látogatók, akiket számos érdekességgel is várnak, például könyvdigitalizáló gépet üzemeltethetnek.

Egy 17 méter hosszú nyomtatványon a szerzői jogok fejlődésének kronológiája is látható lesz. A mai berendezések mellett azok az eszközök is megjelennek, amelyek a közelmúltban segítették az alkotások másolását, digitalizálását.

Tizenkét számítógép-installáció önálló internetes tárlatként mutatja be a copyright-történet technikai fejlődését, de olyan szerzői jogi területeket is bemutatnak, mint a Youtube videomegosztó, a Wikipédia szabad felhasználású enciklopédia, illetve a szellemi közvagyon, a szabad szoftver és a nyílt hozzáférés kérdése.

A budapesti Közép-Európai Egyetemen működő kutatási és kulturális intézmény, az OSA Archívum kiállításáról további információ a www.osaarchivum.org címen található.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés