bezár
 

zene

2010. 08. 29.
Ismét a karneválozóké Notting Hill
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét karneválozó százezrek vették birtokukba London egyik legbohémabb városnegyedét, Notting Hillt, ahol vasárnap megkezdődött Európa messze legnagyobb utcai bulisorozata.

prae.hu

A szervezők az idén is legalább másfél millió látogatót várnak a hatalmas rendezvényre.

A Hugh Grant és Julia Roberts filmjében (Notting Hill - Sztárom a párom) is megörökített, könyvesboltjairól és elsősorban világhírű bolhapiacáról ismert, egyébként csendesen jómódú nyugat-londoni negyedben minden évben a nyári szabadságolási szezont lezáró, munkaszüneti hétfővel megtoldott augusztus végi hosszú hétvégén gyűlnek össze a karibi üstdob- és rezesbandák, fantasztikus ruhaszerűségekbe öltözött mindenféle szerzetek és az egyszerűen csak utcai vigalomra vágyó, amúgy normális londoniak, hogy átadják magukat a happeningnek.

A lokálpatrióták szerint a Notting Hill Carnival, amelyet először 1966-ban rendeztek meg, még a rióinál is sokkal jobb.

A megabuli mai, jórészt békés képén nem látszik, hogy gyökerei az első nagy-britanniai faji zavargásokig nyúlnak vissza. A városnegyed az ötvenes évek végén az afro-karibi bevándorlók egyik fő londoni központja volt, és 1958-ban az etnikai feszültség utcai összecsapásokba torkollt.

A karnevált kitalálói a villongások ellenszerének szánták, a jelek szerint sikerrel. A rendezvény a kezdetekben nem volt mentes a "balhéktól", mára azonban a helyi és a nagy-londoni tanács által közösen támogatott, jól megszervezett utcai népünnepéllyé vált.

A hatóságok mindazonáltal semmit nem bíznak a véletlenre. A rendezvénysorozat nyugalmára az idén is több ezer rendőr felügyel; csak a rendőri biztosítás 6 millió fontba (kétmilliárd forintba) kerül. A Scotland Yard már jóval a vasárnapi nyitány előtt száznál több ismert rendzavarót vett őrizetbe elővigyázatosságból, és a hónap eleje óta tartó biztonsági előkészületek során késeket és lőfegyvereket, jelentős mennyiségű drogot és készpénzt foglaltak le.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés