bezár
 

zene

2010. 08. 29.
Popzene és klasszikusok a madárvilágban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A madarak különböző zenei irányzatokat ismernek, popzene és klasszikus egyaránt megtalálható a repertoárjukban - derítették ki amerikai kutatók.

prae.hu

A párzásnál a madarak nem bízzák a véletlenre sikerüket - írja Bruce Byers, a Massachusettsi Egyetem kutatócsoportjának vezetője The American Naturalist című folyóiratban a Der Spiegel internetes kiadása (www.spiegel.de) szerint.

A barkós lombjáró (Dendroica pensylvanica) hímjei elődeik énekeit, klasszikusokat adnak elő, hogy elnyerjék szívük hölgyének tetszését, harci dalaikat azonban a legújabb trendek szerint alakítják, tehát ilyenkor popzene csendül fel.

A kutatók 19 évig elemezték a barkós lombjárók énekét. Megállapították, hogy a madarak általában hét év elteltével "cserélték le" modern dalokkal a régieket, ám nemegyszer megesett, hogy már egy év leforgása alatt megjelentek az "új slágerek" körükben.

Azt, hogy a kísérleti popzene nem a legalkalmasabb a párzás során, már korábban, a kanárik esetében is kimutatták. A fiatal hímek első próbálkozásaik során persze azt énekelnek, amit akarnak, teljesen más hangokat is képesek hallatni, mint kifejlett fajtársaik - mihelyst azonban tojókat szeretnének magukhoz csalogatni, ők is elődeik klasszikusaihoz nyúlnak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés