bezár
 

zene

2010. 08. 28.
Neves lengyel zongoraművész Chopin-koncertjei Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Piotr Paleczny, Lengyelország egyik legkiválóbb zongoraművésze két magyarországi koncertet ad szeptemberben Fryderyk (Fédéric) Chopin (1810-1849) születésének 200. évfordulója alkalmából.

prae.hu

A művész a Nemzetközi Chopin Év keretében szeptember 24-én a Debreceni Tudományegyetem Liszt Termében, két nappal később, szeptember 26-án pedig Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében lép fel. Programján mindkét koncerten elsősorban Chopin-művek szerepelnek, de elhangzik Robert Schumann Szimfonikus etűdök című darabja is - közölte a budapesti Lengyel Intézet az MTI-vel.

Piotr Paleczny a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia professzora, korábban ott diplomázott Jan Ekiera tanítványaként. Számos nemzetközi zongoraversenyen aratott sikert. Olyan kiváló zenekarokkal lépett fel, mint az amszterdami Concertgebouw, a londoni Royal Philharmonic, a BBC Symphony Orchestra, a tokiói Yomiuri Nippon, a lipcsei Gewandhaus, de zongorázott a berlini és a bécsi filharmonikusokkal is.

A művész neve nemcsak Európa legnagyobb koncerttermeinek közönsége, hanem a fiatalabb zongoristanemzedék számára is ismerősen cseng: számos mesterkurzust tartott már világszerte, New Yorktól Párizson, Amszterdamon, Tokión, Sydneyn, Buenos Airesen át egészen Mexikóvárosig.

Piotr Paleczny 1993 óta a nagy múltú duszniki-zdróji Nemzetközi Chopin Fesztivál művészeti igazgatója. A művész számos elismerés mellett 2005-ben megkapta A kultúra szolgálatában - Gloria Artis arany érdemrendet.

Repertoárjának fontos részét alkotják a lengyel zeneirodalom legjelesebb képviselőinek - Chopin, Paderewski, Szymanowski - munkái, vagy éppen a híres kortárs zeneszerző, Witold Lutoslawski darabjai, akinek Zongorakoncertjét a pianista a szerző vezényletével adta elő.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés