bezár
 

színház

2010. 08. 21.
Kezdődik a Nemzetközi Felnőttbáb Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegy ország huszonhat társulatának művészeit várják a XV. Nemzetközi Felnőttbáb Fesztiválra, amely hétfőn kezdődik a baranyai megyeszékhelyen.

"A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt rendezvényének hat napja alatt kilenc helyszínen félszáz, elsősorban felnőtteknek szóló bábelőadást láthat a közönség" - mondta Sramó Gábor, a házigazda Bóbita Bábszínház igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a produkciókat úgy válogatták össze, hogy a hagyományos vásári tradíciók mellett a mai kor törekvéseit is bemutathassák az érdeklődőknek.

A direktor beszámolt arról, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudományi tanszékvezetője, Kékesi Kun Árpád által összeállított versenyprogramban hat külföldi és nyolc magyar társulat produkciói szerepelnek, amelyeket hattagú nemzetközi zsűri értékel.

A szabadtérre kívánkozó nagyközönséget vásári játékokkal szórakoztatják, az igazán különleges bemutatókról nemzetközi hírű bábművészek gondoskodnak. Az utóbbiak közül kiemelkedik Eric Bass világhírű amerikai bábos és Cengiz Özek, a legjobbnak tartott török bábművész fellépése. Ilka Schönbein német művész - akinek pécsi fellépését több mint tíz éve próbálja megszervezni a Bóbita Bábszínház - májusi balesete miatt sajnos lemondta fellépését, és bár a Kossuth-díjas Kemény Henrik elfogadta a rendezők meghívását, játszani ő sem tud, mert a közelmúltban kutya harapta meg Vitéz Lászlót mozgató kezét.

A fesztivál ideje alatt Pécsett vendégszerepel a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház, az Oszakai Nemzeti Bunraku Színház, a francia Théatre du Rugissant, valamint a Compagnie des Chiffonniéres, amely tartózkodása idejére saját százhúsz férőhelyes színházat épít fel a baranyai megyeszékhelyen.

A bábfesztivállal párhuzamosan tizenkét hazai város tizenkét bábszínházának bábjaiból látható kiállítás a Pécsi Kisgalériában. Tárlatot rendeztek be az indonéz nagykövetség bábgyűjteményéből is, utóbbi vasárnapig tekinthető meg a Parti Galériában.

A pécsi felnőttbáb-fesztivált először 1969-ben rendezték meg, eleinte két-, majd 1989-től háromévente. Az elmúlt mintegy négy évtized alatt huszonnyolc ország csaknem száz bábszínházi társulata lépett fel a Dunántúl legnagyobb városában. Az EKF-programnak köszönhetően a fesztivál szervezésére idén minden eddiginél többet, 50 millió forintot fordíthatnak a szervezők; reményeik szerint ez növelni fogja az elmúlt időszakban nemzetközi szinten is háttérbe szorult, "mostohán kezelt" bábművészet népszerűségét.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés