bezár
 

zene

2010. 08. 18.
Jazzforum Budapest, szeptember 8-12.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A BMC idén nyolcadik évébe lépő, korábban MOL Jazz Fesztiválként ismert rendezvénye megújulva, Jazzforum Budapest néven várja közönségét, a Hello HD kiemelt támogatásával.

prae.hu

A rendezvény immár hagyományos törekvése, hogy a jazz szerteágazó irányzatainak bemutatásával átfogó képet adjon a műfaj aktuális képviselőiről. Az ötnapos programban fellelhető stílusok között egyaránt megjelenik a szélesebb közönséget vonzó mainstream valamint a bennfenteseknek szóló kísérletezőbb hangvétel, továbbá közel egyforma teret kapnak a neves muzsikusok és a fiatal tehetségek.

A 30 koncert zöme hazai és külföldi zenészek koprodukciója. A fesztivál ezen együttműködéseken keresztül szándékozik bemutatni, hogy hol is tart ma a jazz Magyarországon, hogyan illeszkedünk a nemzetközi kontextusba, illetve ezen belül miként szólhatunk mégis a saját hangunkon.

A nyitónap és a zárónap koncertjei szokás szerint a Művészetek Palotájában kapnak helyet. A középső három napon két-két fellépésnek ad otthont a Trafó Kortárs Művészetek Háza, ezek a produkciók főként a műfaj előremutató kezdeményezései közé tartoznak.

A kora esti koncerteket további kettő követi a Budapest Jazz Clubban, melyek inkább a jazz fő sodrát képviselik, a két előadás után pedig pénteken és szombaton éjszakába nyúló jam sessionöket hallhatunk.

A Jazzforum Budapest közel egy évtizede elkötelezett híve a modern európai jazz bemutatásának, így a 2010-es program is főként a kontinens kiemelkedő művészeire koncentrál, ugyanakkor a domináns nyugat-európai országok fellépői mellett feltűnnek lengyel, szerb, illetve török származású zenészek is. Ezen felül a jazz őshazáját, Amerikát is reprezentálja két, itthoni muzsikusokkal közösen létrehozott projekt.

Az idei fesztivál speciális fókuszát három ország – Spanyolország, Belgium és Magyarország – egymást váltó EU-s elnökségi periódusa adja. A spanyol-belga-magyar – TRIÓ-koncertek – keretében nyolc produkciót láthatunk.

Kisebb volumenű, mégis hangsúlyos sorozatot élvezhetnek a látogatók a kortárs jazzkoncertek színhelyéül szolgáló Trafóban, ahol három napon keresztül három meghatározó európai jazz-színtér – Franciaország, Németország és Hollandia – innovatív muzsikusai között az összekötő – kapocs – egy magyar hangszer, a cimbalom és egyik legkiválóbb megszólaltatója, Lukács Miklós.

A Budapest Music Center lemezkiadóként vállalt küldetése, hogy a nemzetközi elismeréssel kecsegtetető produkciókat hanghordozón is rögzítse. Idén ez a törekvés minden korábbi alkalomnál jobban érvényesül a programban: a fesztiválon nyolc BMC-s lemezbemutató koncert kerül megrendezésre.

Kezdetektől fogva a jazzfesztivál meghatározó színfoltját képezik a Ráday utcai kávéházakban és a Pinceszínházban megrendezésre kerülő koncertek, melyek keretében hazai, főként fiatalabb zenekarok mutatják be tudásukat. Idén is a megszokott módon, tehát a középső három napon, négy helyszínen zajlanak majd párhuzamosan az események.

A fesztivál részletes programja ITT  
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés