bezár
 

zene

2010. 08. 10.
Nézőrekorddal zárult a Klosterneuburgi Operafesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nézőrekorddal zárult a Bécshez közeli Klosterneuburgban a fiatal művészek operafesztiválja, amelyen idén Bizet Carmenjét játszották: csaknem 14,5 ezren voltak kíváncsiak a 14 előadásból álló sorozatra.

A fesztiválszervezők gyorsmérlege szerint a látogatottság 97,5 százalékos volt a szabadtéri operaelőadásokon, amelyeknek immár 16 éve a klosterneuburgi apátság Kaiserhofja ad helyet.

A fesztivált fiatal muzsikusok és énekesek alapították 1994-ben. Az első alkalommal Humperdinck Jancsi és Juliska című operáját vitték színre, majd következtek Lortzing és Nicolai romantikus művei, de indult egy Mozart- és Rossini-sorozat is.

Minden évben csak egy darabot játszanak július közepétől augusztus első hétvégéjéig, és gyermekprogramok is társulnak a produkciókhoz, amelyek pályakezdő, ösztöndíjas énekeseknek és rendezőknek adnak lehetőséget a bemutatkozásra - meglehetősen puritán körülmények között.

A fesztivál "mezítlábas-farmeres" közönségét mára kiegészítették az öltönyös operarajongók, az eseményeket egyre magasabban jegyzik. Elkészült már a következő nyár műsornaptára is: július 12-től augusztus 7-ig Mozart Figaro házassága című operáját fogják új rendezésben játszani.

Hogy a klosterneuburgi fesztivál milyen kitűnő ugródeszka, azt igazolja, hogy az 1999 már bemutatott Figaro házassága szólistái közül Florian Boesch és Markus Werba a Bécsi Operaház szólistájává lépett elő, budapesti vendégjátékokon is mindketten bemutatkoztak a Művészetek Palotájában.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés