bezár
 

irodalom

2010. 08. 09.
Ismét írótábor Tokajban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A határon túli magyar irodalom ügyeivel foglalkozik az ezúttal immár 38. alkalommal megrendezendő Tokaji Írótábor, amely augusztus 11-től 13-ig várja az írókat, költőket, esszéírókat, esztétákat, irodalomtörténészeket.

A tanácskozásoknak és a kiállításoknak hagyományosan idén is a borok fővárosa, Tokaj ad otthont. A rendezvényen a magyar irodalom erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki, nyugat-európai és tengerentúl mívelői, szerzői szólalnak meg, fejtik ki véleményüket - mondta el Mezey Katalin, a Tokaji Írótábor Egyesület kuratóriumi elnöke az MTI-nek.

Fogalmazása szerint az írótábor kezdetektől fogva befogadta, hívta a különböző nézeteket valló írástudókat, közéleti szereplőket, fejtsék ki nézeteiket, ütköztessék azokat, Tokaj évről évre meghatározóan a nemzeti érzelmű és közéleti elkötelezettségű résztvevők gyülekezőhelye volt és az ma is.

Az írótábor elindítóinak szellemi hátterét a Tokajjal szomszédos Tiszaladány szolgáltatta, amelynek lakói ma is híven őrzik a népi írókkal - Sinka Istvánnal, Somogyi Imrével, Szabó Pállal, Móricz Zsigmonddal, Veres Péterrel - való kapcsolatuk emlékét.

A Tokaji Írótábor nagy hagyományokkal rendelkezik, az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum.

A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan megoldatlan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődé, vagy a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom jelenlétével Európában.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés