bezár
 

építészet

2010. 08. 08.
Kevesebb a bűncselekmény a pécsi kulturális évadban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előzetes félelmeket eloszlatva nem nő, inkább csökken a bűncselekmények száma Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat ideje alatt.

Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya az MTI-nek szombaton azt mondta: a városban az év első hét hónapjában kevesebb volt az ismertté vált bűncselekmény, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A rendőr dandártábornok annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy rendőri vezetők korábban felvetették, az EKF nemcsak a kultúra kedvelői, hanem a bűnözők számára is "nagy piac" lehet, amelyen a zsebtolvajoktól a gépkocsifeltörőkön át a "fehérgalléros" bűnözőkig sokan megjelenhetnek. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a felderítésre, valamint a hatóságok, a polgárőrség és a civil szervezetek együttműködésére.

Dakos József szerint a kedvező tendencia az alapos előkészületeknek, az állomány pozitív hozzáállásának és központi anyagi támogatásnak is köszönhető.

"A 2010-es rendőri feladatok ellátására, külföldi tapasztalatokat is felhasználva, százpontos intézkedési terv készült, a többletfeladatok ellátására pedig 80 millió forintot kaptunk a központi költségvetésből" - közölte. Hozzátette: a közterületen folyamatosan szolgálatban álló járőrpárok száma három év alatt négyről húszra emelkedett. A belvárosban, a Széchenyi téren kiemelt a rendőri jelenlét, és egy információs pont is működik a lakosság ügyeinek minél gyorsabb intézésére.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról szólt, hogy amíg a rendőrök Pécsett 2009-ben 12, addig 2010-ben 45 kiemelt rendezvény biztosítását látták el. "Idén eddig összesen 105 rendezvényen voltunk jelen, 325 munkatársunk segítette a programok lebonyolítását."

A rendőr őrnagy kitért arra is, hogy a helyi rendőrök nyelvi felkészültsége a legjobb az országban: 656-an képesek kommunikálni legalább egy idegen nyelven. Az elmúlt években szervezett nyelvi felkészítő kurzusoknak is köszönhetően a legtöbben angolul és németül beszélnek, de sokan tudnak horvátul is.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés