bezár
 

színház

2010. 08. 06.
Megkezdődött a világ legnagyobb művészeti fesztiválja Skóciában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdetét vette a világ legnagyobb művészeti fesztiváljaként hirdetett, és három hétig tartó Edinburgh Fringe.

Skócia fővárosában - és annak környékén - összesen 21 ezer fellépő vesz részt a meghirdetett 2453 előadáson. A szervezők reményei szerint a 64. alkalommal megrendezett fesztivál a tavalyinál is sikeresebb lesz, és az eladott jegyek száma meghaladja az eddigi rekordot jelentő 1,8 milliót.

Eltérően az augusztus 13-án kezdődő Nemzetközi Fesztiváltól, a Fringe-en mindenki előtt nyitva állnak a kapuk. Ennek megfelelően a már ismert nevek mellett a programban feltörekvő művészeknek és amatőröknek is jut hely a tánc, a zene, a színház, a gyermekelőadások és a humor műfaját átfogó eseményen.

Idén az előadások közül hozzávetőleg 550 ingyenes, sok műsorra pedig olyan összegben kell belépőt fizetni, amennyit a nézők jónak látnak.

A programban híres komikusok neve is szerepel, John Bishop például több mint ezer fő előtt léphet fel. A Britain's Got Talent című televíziós tehetségkutatóban megismert Flawless is tiszteletét teszi Edinburgh-ban, ahol az érdeklődők a Five Guys Named Moe című darabot is láthatják, benne a Drót című tévésorozat szereplőjét, Clark Peterst.

Visszatér a The Assembly is, amely épp a Fringe-en ünnepli fennállásának 30. születésnapját. A társulat a nyolcvanas években nagyban hozzájárult a fesztivál hírnevének növekedéséhez.

A Fringe sikere a fesztiváligazgató szerint abban rejlik, hogy teljesen nyitott. "Nem döntjük el, ki lép fel, sem azt, hogy mekkora legyen" - mondta Kath Mainland, aki szerint érdekes lesz megfigyelni, hogy a fesztivál miként reagál a gazdaságilag nehéz időkre. De - mint mondta - az igen kedvező előjelek arról tanúskodnak, hogy sikeres fesztivált zárnak az idén.

A fesztivál története 63 évvel ezelőtt nyolc társulat fellépésével vette kezdetét, a Fringe, vagyis perem nevet onnan kapta, hogy az első fellépők ismert színházaktól távol, népszerű találkozóhelyeken adták elő műsorukat.

A Fringe népszerűsége az évtizedek alatt egyre nőtt, az egymilliós jegyeladási küszöböt 2003-ban lépte át először.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés