bezár
 

színház

2010. 08. 05.
NEM: törvényesen tartják vissza egyes színházi társulatok támogatását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEM) határozottan visszautasítja a Magyar Szocialista Párt vádját, miszerint törvénytelenül tartaná vissza egyes színházi társulatok támogatását - közölte a tárca kultúráért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyes művészeti intézményeknek és szervezeteknek az Előadó-művészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében, az erre vonatkozó, 2010. június 18-án elfogadott kormányhatározat értelmében zárolta, tehát semmilyen törvénytelenséggel nem vádolható.

"Különösen sérelmes egy ilyen a hamis vád attól a párttól, amelynek kulturális minisztere, Hiller István már idén januárban meghirdethette volna a pályázatokat, és hivatali ideje alatt ki is fizethette volna a szóban forgó támogatásokat" - írták.

Szerintük a jogelőd miniszter késlekedése olyan helyzetet teremtett, amelyben a pályázatok elbírálása és a támogatások kifizetése a kormányára hárult akkor, amikor a költségvetési források már elégtelenek voltak az év hátralévő részére.

Emlékeztettek: a kormányváltáskor a kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112 százalékát. Emiatt 40 milliárd forintot kellett zárolni a minisztériumok idei kiadásaiból, amelyeket a kormány egy határozatában részletezett.

Az MSZP szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium törvénytelenül tartja vissza egyes színházak támogatásának 34 százalékát. A párt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt követeli, hogy a Fidesz "tartsa be a hatályos jogszabályokat, és viselkedjen felelős kormányként". Hozzátették: felháborodva értesültek arról, hogy a kormány az előadó-művészeti törvény által a VI-os és a II-es kategóriába sorolt művészeti szervezetek számára az Előadó-művészeti Tanács által javasolt 2010. évi működési támogatások 34 százalékát zárolják.

A kultúrát felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium július 26-án jelentette be, hogy egyes művészeti szervezetek működési támogatásának 34 százalékát zárolják. A tárca hétfőn tette közzé a független társulatok és zenekarok számára kiírt idei pályázatok eredményét, az utalások azonban még nem történtek meg.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés