bezár
 

zene

2010. 08. 05.
Kurtág és Bach művei egy vértesacsai pajtában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap délben ismét zene szól abban a vértesacsai pajtában, ahol tavaly nyáron rendezett először koncertet Csalog Gábor. Idén Kurtág György Jelek, játékok, üzenetek sorozatából játszik a zongoraművész és együttese, azután Bach-művek csendülnek fel.

Hosszú ideje dolgozik Kurtág György művein volt és jelenlegi zeneakadémiai növendékeivel Csalog Gábor. Mint hangsúlyozta: "alakuló, lassan kikristályosodó, időnként megújuló együttesről van szó."

Tavaly gyorsan kiderült, hogy a vértesacsai épület akusztikája és szelleme nemcsak a kurzusokhoz, hanem koncertekre is kiválóan működik. A félig nyitott, félig zárt, nyáron viszonylag hűvös helyiségbe csak a tücskök ciripelése hallatszik be. Az akusztikát megfelelőnek ítélve az MR3-Bartókrádió idén fölveszi a koncertet.

Nyolcvan szék lesz a közönségnek; a tavalyi, első koncerten nemcsak ezek teltek meg zsúfolásig, hanem miután kitárták a pajta kapuit, sokan a kertből, a fűben heverve hallgatták a zenét.

A falusi hangversenyek helyszíne rendszerint a templom, ám Európában egyre több helyen régi mezőgazdasági-ipari épületeket is átalakítanak kulturális központtá: Franciaországban például egy hajdani tehenészet, a Ferme du Buisson, Németországban egy egykori vágóhíd, a drezdai Alter Schlachthof kapott ilyen funkciót.

Mint azt Csalog Gábor az MTI-nek elmondta, vidéki helyszínt keresve nézett körül Vértesacsán. Ott találkozott egy Franciaországból hazatelepült építésszel, aki jelenleg régi parasztporták felújításával foglalkozik. Ő ajánlotta föl a tulajdonában lévő, ugyancsak felújításra váró pajtát koncertekhez.

A Kurtág-együttes viszonylag állandó formáció több törzstaggal, Csalog Gábor zeneakadémiai növendékeiből áll. Évek óta elsőrendű feladatuknak tekintik a zeneszerző műveinek megszólaltatását.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés