bezár
 

építészet

2010. 08. 04.
Haladékot kaptak a vizsga letételére a főépítészek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén október 15. helyett jövő év március 31-ig kell letenniük az előírt vizsgát a főépítészeknek ahhoz, hogy betölthessék pozíciójukat - a kormány halasztó rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.

Egy tavaly szeptemberi kormányrendelet előírja, hogy a főépítészi tevékenység végzésének előfeltétele a rendelet szerinti főépítészi vizsga letétele. A rendelet előírja továbbá, hogy hatályba lépésekor már főépítészi feladatkört ellátó személy e feladatot legfeljebb a rendelet hatálybalépésétől számított egy évig láthatja el főépítészi vizsga nélkül. A jelenleg főépítészi feladatkört ellátó személyeknek a rendelet szerint ez év október 15-ig meg kellene szerezniük a főépítészi vizsgát.

A vizsgát a regionális államigazgatási hivatalokon belül működő állami főépítészek szervezik és folytatják le.

Az MTI kérdésére az építésügy szabályozását végző Belügyminisztériumnál elmondták, hogy a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalokról - már az új kormány által - hozott júliusi rendelet átalakítja a regionális államigazgatási hivatali rendszert. Ez érinti az állami főépítészeket, így az általuk lebonyolítandó vizsgákat is.

A főépítészi vizsga előkészítése - a vizsgák eljárási rendjének elkészítése, a vizsgakérdések összeállítása, a vizsgakérdésekből tételek összeállítása, a vizsgabizottságok összeállítása - így jelentősen elhúzódhat. A vizsgára a jogszabály szerint a meghirdetett vizsganap előtt legalább 60 nappal kell jelentkezni. A szabályszerűen lebonyolított vizsgák megkezdése 2010. október 15-e előtt nem lehetséges, és tekintettel a főépítészek létszámára - mintegy 350 fő - a vizsgák lebonyolítása is több hónapot vesz igénybe. Ezért szükséges a végső határidő 2011. március 31-ig történő elhalasztása, mert ellenkező esetben a jelenleg működő főépítészek sem tudnák folytatni munkájukat.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés