bezár
 

art&design

2010. 08. 07.
San Diegóban keresztezik egymást a közép-európai népművészetek útjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
San Diegóban keresztezik egymást a közép-európai népművészetek útjai San Diegóban 2010. július 31-én gazdag, a magyar népművészetet is magában foglaló kiállítás nyílt a Mingei Múzeumban (Mingei International Museum). E múzeum célja a különböző kultúrák népi művészetének gyűjtése, megőrzése és közzététele.

A Mingei az Egyesült Államok legnagyobb kulturális értékeket bemutató helyszínén, a San Diegó-i Balboa parkban található 14 másik múzeummal együtt. E park ad otthont a világhírű állatkertnek, több előadóhelynek és számos nemzetiségi háznak, köztük a magyarnak is.

A Mingei ázsiai, afrikai, közel-keleti és amerikai gyűjteményei és tárlatai mellett 2011. április 3-ig látogatható a „Kelet és Nyugat között” (Between East and West) címet viselő, Románia népművészeti hagyományait ismertető kiállítás. Bukovina, Erdély, Havasalföld, Moldova, Dobrudzsa és Besszarábia népi és vallási ihletésű alkotásai közvetítik a románok, magyarok, szászok, zsidók, örmények és cigányok népi művészetét. E gazdag kulturális örökség tükrözi a vidék nemzeti sokszínűségét. Bár a kultúrák gyökerei hosszú évszázadokra nyúlnak vissza, a műalkotások többsége a tizenkilencedik századból és a huszadik század első negyedéből származik.

A kiállítás egy széles összefogás eredménye, alapjául Lucia Ionescu Kanchenian magángyűjteménye szolgál, komoly hozzájárulást nyújtott több amerikai magánszemély és az Egyesült Államokban élő mecénás és filantróp Dr. Katalin Kádár Lynn, valamint Tobák Ferenc dudaművész is. A gyűjteményben finom hímzésű népviseleti ruhák, húsvéti tojások, állarcok, népi hangszerek, festett bútorok, a mindennapi vidéki élet használati tárgyai, és egy falusi szoba hagyományos berendezése látható. A kiállítás hangulatát fokozzák a bemutatott tárgyak eredeti használatát ismertető filmek és a háttérben szóló népzene.
Mingei 2
Az amerikai közönség nagy érdeklődésével övezett kiállítás megnyitóján az egybegyűlteket üdvözölte Catalin Ghenea Los Angeles-i román főkonzul. Kaleta Gábor Los Angeles-i magyar konzul köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kiállítás nagyon pozitív üzeneteket közvetít a románok, magyarok, szászok, zsidók és keresztények, köztük ortodoxok, katolikusok és protestánsok békés egymás mellett éléséről és kulturális sokszínűségéről. A megnyitót a San Diegó-i Magyar Ház is támogatta.


Forrás:
www.hungarianconsulateinlosangeles.org
Facebook-oldal


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés