bezár
 

színház

2010. 08. 02.
Független szíházi támogatások - Közzétették a pályázati eredményeket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közzétette honlapján hétfőn a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a független előadóművészeti társulatok és zenekarok számára kiírt idei pályázatok eredményeit.

A tárca honlapján (www.nefmi.gov.hu) a nyilvánosság számára is elérhető az előadóművészeti törvény VI-os kategóriájába sorolt színházak, tánctársulatok, valamint a II-es kategóriába tartozó zenekarok, énekkarok 2010-es működési támogatása. A NEFMI szintén hétfőn tette közzé a színházak, a zene- és énekkarok kiemelt művészeti céljainak megvalósítására meghirdetett pályázatok eredményeit.

A tárca július 26-án jelentette be, hogy a a VI-os és a II-es kategóriába tartozó művészeti szervezetek számára az Előadóművészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát zárolják.

Mint Magács László, a Befogadó Színházak Társulásának (BESZT) elnöke az MTI-nek elmondta, a NEFMI kultúráért felelős államtitkársága hétfőn tárgyalt a független színházi szervezetek képviselőivel. Beszámolója szerint a megbeszélésen Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár közölte: már intézkedett arról, hogy a kifizetésekért felelős Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) "rapid módon" történjenek meg a szerződéskötések.

Jelen állás szerint, mely változhat az ország gazdasági helyzete szerint, a támogatások ki nem fizetett része csupán zárolás - tájékoztatta a megbeszélés résztvevőit a helyettes államtitkár a BESZT elnökének közlése szerint.

Magács László értékelése szerint "elindult egy párbeszéd", és Kálnoki-Gyöngyössy Márton megígérte, hogy az előadóművészeti törvény készülő módosításának folyamatába a független társulatokat is bevonják.

Vashegyi György, az idén húsz éves Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar művészeti vezetője elmondta az MTI-nek, hogy ha a két együttesre szánt 66 százalékra - összesen 14 millió 880 ezer forintra - időben szerződést köthetnek és a pénzhez elég hamar hozzájuthatnak, akkor "túlélik" ezt az évet.

Három bérleti koncertjüket már megtartották, ezekre már voltak kiadásaik, amelyeket családi hitelből finanszíroztak, de a negyedikre szükséges a forrás és az év végére valahogy nullára kell kerülniük, nem csinálhatnak több adósságot. Megjegyezte: minden hivatalos támogatásukat összeadva (pályázatokat is értve) összesen 100 millió forintban részesültek. Örül, hogy a Soproni Régizenei Napokon és az Eszterházán tartott(tartandó) koncertjeikre a kiemelt művészeti célok pályázaton is nyertek 3,5 millió forintot.

Ács Péter az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar ügyében már nem derűlátó: eleve 20 százalékkal nyomottabb költségvetéssel adták be a pályázatukat, így a megítélt 20 millió forint 66 százaléka kevéssé alkalmas a helyzetük konszolidációjára.

Szerinte jobb a nézőszámuk, mint néhány I. kategóriájú együttesé, a koncertszámuk is magas, csupán azért "szenvedik" el a II. kategória szűkebb keretét, mert csak 56 fő a zenekari létszám, több kisegítővel dolgoznak. Az érdekelné, hogy az 50 millió forintos miniszteri keret, amely az ilyen nem éppen igazságos különbözőségek korrigálásra szolgálhatna, vajon segíthet-e a rajtuk és a hozzájuk hasonlókon.
 

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés