bezár
 

zene

2010. 08. 02.
Német vegyes kar nyerte a Bartók Béla-kórusverseny nagydíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A német Consono Kamarakórus nyerte a debreceni Bartók Béla XXIV. Nemzetközi Kórusverseny nagydíját; a vasárnap este véget ért megmérettetésen az ifjúsági szekcióban egy debreceni karé lett az elsőség.

A csütörtökön indult kórusversenyen tizennégy ország húsz kórusa vett részt a debreceni Kölcsey Központban. Az amatőr és hivatásos énekkarok részvételével zajló kórusverseny kötelező és szabadon választott művekből összeállított műsorokból állt, amelyen a versenyzők előadásmódját és műsorválasztását is értékelték.

A pénteki napon zajlott elődöntők után szombaton tartották a gyermek-, az ifjúsági, az egynemű karok, a kamarakórusok és a vegyes karok kategóriájában a döntőket. Ezek mellett minden este a résztvevő kórusok szabadtéri folklórbemutatója szórakoztatta az érdeklődőket.

A tíztagú szakmai zsűriben négy magyar és hat külföldi művész pontozta a kórusokat. Értékelésük alapján a gyerekkarok kategóriájában a kínai Pekingi Filharmónia Kórusa, az ifjúsági kórusok között a debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykara, az egynemű karok kategóriájában a svéd Svanholm Singers, a vegyes karok közül pedig a német Consono Kamarakórus bizonyult a legjobbnak. A kamarakórusok kategóriájában a zsűri mindössze két harmadik helyet osztott ki.

Vasárnap a különböző kategóriák győztesei a verseny nagydíjáért versengtek, amelyet a német társulat nyert meg, így meghívást kap a spanyolországi Tolosába a 2011. évi Kórusmuzsika Európa Nagydíja versenyre.

A telt házas eseményekkel futó rendezvényen idén sem maradtak el a Debrecen város felkérésére komponált kórusművek ősbemutatói: a nyitó díszhangversenyen Megyeri Krisztina, Kákonyi Árpád, Gárdonyi Zoltán a cappella művei, valamint Gyöngyösi Levente Missa Vanitas Vanitatum című műve csendült fel.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés