bezár
 

irodalom

2010. 07. 31.
1000 új magyar szó hat hónap alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Internetes közösségi szómagyarító honlapot indított titokban 2010. februárjában a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (www.szomagyarito.hu). A honlapot gyakorlatilag sehol sem hirdették, várták, hogy a hálós közösségek maguktól fölfedezzék. 2010. július 24-én a honlapon 787 szóra 1000 szómagyarítás érkezett.

A jól áttekinthető oldalon egyszerűen lehet keresni egy adott szóra, ábécérendben az összes szóra, a nyitóoldalon olvashatók a legutóbb beírt szavak és magyarítások. Ha szerencsések vagyunk, rögtön rátalálunk a keresett idegen szóra és magyarításaira. A magyarításokat értékelni is lehet. Ha nem találjuk meg a keresett szót, akkor beírhatjuk a jelentésével együtt, és várhatjuk, hogy valaki majd magyarít. A magyarítás időtöltésnek is jó. Lehet ugyanis, hogy valakinek van kedvelt szava a happy hour-ra, amelyet szívesen megoszt másokkal. És kíváncsi arra, hogy mások mit tudnak. Minden szónál megjegyzés rovat is található.

A szómagyarítás eddig is így zajlott. Voltak, akik szívesen foglalkoztak vele, játszottak a szavakkal, mások meg kíváncsiak voltak, miként kell magyarul mondani azt, hogy… Most mindezt egyetlen helyen megtehetik, és kapcsolatba kerülhetnek mindenkivel, akit ez érdekel.

A pendrive-ra (memóriakulcs, penderítő, fütyi) például az első hat hónapban 21 magyarítás érkezett. Az avatar szó arcmány magyarítására 200 igen és 28 nem szavazat érkezett, a kreatívra (alkotékony) az arány: 72 igen és 5 nem. Egészen érdekes magyarítások születtek például az orgazmusra (kéjcsúcs) vagy a kompromisszumra (közalku).

A szómagyarító portálon persze vannak túlzások. Még a honlap alkotói is meglepődtek, amikor egyesek az ebéd (délétek) és a péntek (?) szót kívánták magyarítani. Számukra és persze mindenkinek, aki szómagyarítással akarja magát, nevét beírni a magyar nyelvtörténetbe, a honlapon szómagyarítási tanácsadó olvasható.

A honlap a látogatók jóvoltából naponta gazdagodik (legújabb magyarítások), a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda pedig folyamatosan fejleszti.

http://www.szomagyarito.hu/

Forrás: e-nyelv.hu
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés