bezár
 

art&design

2010. 07. 30.
Együtt-lét nemzetközi fotópályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS MEGHIRDETI AZ „EGYÜTT-LÉT. HAGYOMÁNYOS KULTÚRÁK EGYÜTTÉLÉSE A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” CÍMŰ NEMZETKÖZI FOTÓPÁLYÁZATOT, A MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA SZAKMAI PARTNERSÉGÉVEL.

A PÁLYÁZATRA  A HATÁRAINKON TÚL ÉLŐ MAGYAR KISEBBSÉGEKNEK A TÖBBI KISEBBSÉGGEL ÉS A TÖBBSÉGI NÉPCSOPORTTAL VALÓ EGYÜTTÉLÉSÉRŐL, VALAMINT A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ KISEBBSÉGEK, NEMZETISÉGEK ÉLETÉRŐL KÉSZÜLT KÉPEK KÜLDHETŐK BE.

Pályázhatnak: az EU tagországainak, valamint a Magyarországgal szomszédos államok állampolgárai. 2011. január 1. és június 30. között Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, szoros együttműködésben a megelőző két elnökséget adó Spanyolországgal és Belgiummal. Az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportjának 2008. május 6-ai ülésén a parlamenti pártok egyhangú döntésével meghozott állásfoglalása kimondta, hogy az elnökségi célok között meg kell, hogy jelenjen a regionalizmus kérdése, a nyelvek és kultúrák sokszínűsége, a kisebbségek hagyományainak megőrzése.

Ugyanezen értékek védelme a Lisszaboni Szerződésben lefektetett uniós célokban is megfogalmazást nyert: „az Unió tiszteletben tartja saját kulturális és nyelvi sokféleségét, továbbá biztosítja Európa kulturális örökségének megőrzését és további gyarapítását”. A 2011. első felében sorra kerülő magyar EU-elnökségnek ezért kiemelt prioritása lesz Európa örökölt kulturális sokszínűségének
támogatása.

Térségünkben egyedülálló kulturális értéket jelent a különböző nyelvű és kultúrájú közösségeknek az elmúlt évszázadok során kialakult hagyományos együttélése, az érintett csoportok egyaránt őshonosnak érzik magukat az együttélés színhelyén. Ez a hosszú évszázadok alatt kialakult, örökölt kulturális és nyelvi sokszínűség páratlan hagyományt és gazdagságot jelent ma is.

A pályázat célja, hogy a magyar elnökségi félévhez méltó kiállítással mutassuk be a Kárpát-medencében és Moldvában (Románia) élő közösségek életét. A nagyszabású kiállítás a Parlament előtt, a Kossuth téren kerül megrendezésre 2011-ben, a legjobb 50-100 pályamű megjelenítésével. A legjobb pályázati anyagok a kiállításhoz kapcsolódó katalógusban jelennek meg. A zsűri elnöke, művészeti vezető: Korniss Péter fotográfus.


 

prae.hu


nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés