bezár
 

film

2008. 04. 30.
M. Tóth új filmje is Cannes-ban versenyez
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kritikusok Hete mutatja be a Croisette-n M. Tóth Géza legújabb animációját, az ERGO-t. A Cannes-i Filmfesztivál tekintélyes párhuzamos szekciójába évről-évre mindössze hét rövidfilm és hét első játékfilm kap meghívást.

prae.hu

A 47. cannes-i Kritikusok Hetére (Semaine Internationale de la Critique) meghívást kapott M. Tóth Géza legújabb animációja - hangzott el a párizsi Cinemathéque Francaise-ben megtartott sajtótájékoztatón április 24-én. Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete május 15-vel kezdődően mutatja be idei válogatását Cannes-ban.

A Kritikusok Hete volt az első úgynevezett párhuzamos program az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja a "vöröslépcsős" Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan a filmvilág új talentumainak felfedezése. A cannes-i Kritikusok Hete mindössze hét rövidfilmet és hét első játékfilmet mutat be.

Az ERGO "a bennünk élő zenéről, … a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól" - áll az Oscar-díjra jelölt Maestro-t (2005) is jegyző M. Tóth Géza új munkájának szinopszisában. Az ERGO-t Cannes-ban láthatja először a nemzetközi közönség. A 3D technikával készült film a Kedd Animációs Stúdióban készült, producere, forgatókönyvírója és rendezője egy személyben M. Tóth Géza.
A Kedd Stúdióban animációs tévésorozatok, reklámok gyártásán kívül egyedi animációs filmek is készülnek. M. Tóth Géza filmjeit nagy sikerrel mutatták be a nagyvilág rangos fesztiváljain. A Maestro közel száz nemzetközi filmszemlén fordult meg, ahol több mint ötven trófeát nyert 2005 és 2007 között.

M. Tóth Géza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít; vendégtanárként Londonban (Royal College of Art), Tallinban (Észtország), Ahmedabadban (India), és a Baden-Württembergi Filmakadémián (Németország) is előad.

A cannes-i bemutatót a rendező személyes jelenlétében tartják meg május 15-23. között.
nyomtat

További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés