bezár
 

zene

2010. 07. 25.
Hans Neuenfels Bayreuthban - késői bemutatkozás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap este után még ötször kerül színre a Zöld dombon Wagner operája, a Lohengrin. A mű az idei, augusztus 28-ig tartó ünnepi játékok új produkciója. A rendező a 70-es években fenegyereknek számító színházi újító, Hans Neuenfels, aki különös módon csak most, 69 éves korában debütál Bayreuthban.

prae.hu

Két esztendeje, mióta az azóta elhunyt Wolfgang Wagner átadta a marsallbotot leányainak, új szelek fújdogálnak a Zöld dombon. Ezt jelzi Neuenfels meghívása is a Lohengrin rendezésére. Ezúttal a rendező - legalábbis előzetes nyilatkozatai szerint - nem a meghökkentésre törekszik.

Ellenkezőleg, a bayreuthi, Wagner álmai alapján felépített színház légköréhez igazítja elképzelését, amely azért a jelenkorhoz szól. Az üzenet azonban alátámasztható a mű keletkezésének körülményeivel, hiszen - mint a rendező előzetesen hangsúlyozta - mire a zeneszerző művével elkészült, Drezdában felkelés tört ki, amelybe ő is belekeveredett.

Wagner pártfogójánál, későbbi apósánál Liszt Ferencnél talált segítséget a meneküléshez. Liszt nemcsak támogatta ifjabb pályatársát, hanem Weimarban műsorra tűzte a Lohengrint, az 1850. augusztus 28-i ősbemutatót maga vezényelte.

Neuenfels szerint valamiféle utópisztikus társadalomkép jellemzi a Lohengrint, amely a nemzedékek harcát, az önazonosság keresését és meglelését is felvillantja. A rendező pályája prózai színházakban indult, 1974-ben Nürnbergben vitt először színre operát, Verdi Trubadúrját.

A mű sztárszereposztással fut, a címszerepet a ma talán legnépszerűbb tenor, Jonas Kaufmann játssza, aki a Bayerische Staatsoperben Richard Jones szintén izgalmas rendezésében tavaly már alakította a hőst.

Elsát Annette Dasch énekli, aki szintén először lép színpadra a Festspielhausban, a magyar közönség azonban már találkozott vele Budapesten a Művészetek Palotájában, ahol 2010 újévén Haydn A teremtés című oratóriumának szoprán szólóját énekelte.

Evelyn Herlitzius ugyancsak vendégszerepelt már a Müpában a Budapesti Wagner-ünnepen több alkalommal. Telramundot Lucio Gallo személyesíti meg. Debütáns a mindössze 31 éves karmester Andris Nelsons is, a rigai Lett Nemzeti Opera zeneigazgatója.

A rigai ház zenekarában, a trombita szólam tagjaként nevelkedett, ahová - lévén muzsikus szülők gyermeke - szinte beleszületett. Az Andrejs Zagars vezette lett operaházban uralkodó friss szellem egyik jele Nelsons széles nemzetközi karrierjének gyorsasága, dolgozik például az Amszterdami Concertgebouw Zenekarral, vezeti az Észak-Német Filharmonikusokat.

Idén utoljára lesz műsoron az a Ring, amelyet Tankred Dorst rendezett, 2013-ra, Wagner születésének 200. évfordulójára új tetralógiával készül az igazgatópáros: Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier. A műsortervet egyébként elkészítették, lesz friss Tannhauser, 2012-ben pedig Bolygó hollandi. Thomas Hengelbrock és Christian Thielemann pedig stabil vendégnek látszik a karmesteri pultnál.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Műfajok, művészeti ágak, médiumok keveredése Milosevits Péter életművében
Kulturális hanyatlás?
Esszésorozat Juhász Ferencről – első rész
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés