bezár
 

art&design

2010. 07. 24.
Lengyel festőnő és magyar zenészek a Platán Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lány a hallal címmel Basia Banda lengyel festőnő első magyarországi kiállítását Rutkai Bori énekesnő nyitja meg csütörtökön a fővárosi Platán Galériában.

prae.hu

Igazi női kiállítás lesz; a Lengyelországban nagy elismerésnek örvendő fiatal alkotó, Basia Banda képeiről pasztelles mesevilág, érzékiség, az önfeltárulkozás és kibeszélés gesztusa köszön vissza - mondta Jerger Tímea, a tárlatot szervező budapesti Lengyel Intézet munkatársa az MTI-nek. A csütörtöki megnyitó után koncertet ad a Betonka Trió: Rutkai Bori énekel, Szerető Dániel basszusgitáron játszik, míg Dudás Zsombor dobol.

A lengyel festő legújabb, általa erdei sorozatnak nevezett munkáit, mintegy tíz képét állítja ki Budapesten. Különféle növények és állatok sorakoznak a műveken, a plakáton egy harcsára emlékeztető hal csusszan le egy lány testéről. Festményein fokozatosan jelennek meg a különféle szexuális fantáziák, a legtöbbször tabuként kezelt, sokszor tiltott motivációk, vágyak, érzelmek. Finom színek, helyenként a képbe applikált puha szőrmék jellemzik munkáit - emelte ki az intézet művészeti munkatársa.

Basia Banda 1980-ban született Zielona Górában, 2006-ban diplomázott a Poznani Képzőművészeti Akadémia festő szakán, mestere Jaroslav Kozlowski volt. 2005 óta rendszeresen kiállít otthon és külföldön egyaránt. Munkái megtalálhatók a legfontosabb lengyel kortárs művészeti gyűjteményekben. Basia Banda a szülővárosában él és dolgozik.

A testiség, a szexualitás köré épülő festményei, objektjei Lengyelországban kezdetben szélsőséges reakciókat váltottak ki, még a szakmai körökben is, de 2008-ban az Arteon című, poznani székhelyű ismert lengyel művészeti lap kitüntette és terjedelmes tanulmányt közölt munkásságáról.

Basia Banda Lány a hallal című tárlata szeptember 17-ig tart nyitva a Platán Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés