bezár
 

art&design

2010. 07. 24.
Alfons Mucha szláv történelmi festményciklusa visszaköltözik Prágába
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszaköltöztetik Prágába Alfons Mucha cseh festő híres, a szláv történelmet megörökítő festményciklusát. A mintegy 20 nagyméretű vászonból álló Szláv eposz majdnem fél évszázadig a dél-morvaországi Moravsky Krumlov kastélyában volt kiállítva.

prae.hu

A szecesszió európai mestere 1928-ban adományozta festményciklusát Prágának, de miután a cseh főváros sosem talált méltó helyet azok elhelyezésére, a képek az utóbbi 45 évben a Moravsky Krumlovban találtak otthonra.

Az 1936-ban elhunyt művész annak idején azzal a feltétellel adta át Prágának a képeket, hogy méltó helyen állítják ki őket. A város ezt akkor meg is ígérte, de az ígéret teljesítésére valahogy sosem került sor. Többször is felmerült az az ötlet, hogy egy új galériát kellene építeni a festményeknek, de ez sem valósult meg. Prága önkormányzata mindezek ellenére a közelmúltban mégis úgy döntött, hogy "hazahozza" értékes tulajdonát, s az a szintén szecessziós építészeti remeknek tartott Kiállítási Palotában kap helyet.

Jan Mucha, Alfons Mucha unokája, aki a festő örökségét kezeli, azonban elégedetlen a döntéssel, s azt szeretné, ha 2015-re egy új galéria épülne a Szláv eposz számára. Mint mondta: ellenkező esetben más cseh városokkal próbál meg egyezkedni. Prága szerint ez azonban nem reális, mert a Szláv eposz a cseh főváros tulajdona.

Az alkotás iránt külföldön is nagy az érdeklődés, legutóbb a japánok szerették volna, ha a festményciklust 2012-ben három hónapra kiállítanák a tokiói Országos Művészeti Központban. A japánok kérését úgy Jan Mucha, mint a cseh hivatalok is elutasították.

Moravsky Krumlovban a főváros önkormányzatának döntése nemtetszést, sőt tiltakozási hullámot váltott ki. Több tucatnyian az utcán is tüntettek ellene - közölte Jaroslav Mokry polgármester.

"A tiltakozásokat természetesen nem a város szervezi. Örülünk azonban annak, hogy a közvélemény osztja álláspontunkat. Szerintünk Prágának addig nem volna szabad elszállítania a képeket, amíg nem teljesíti a festő akaratát, s nem épít megfelelő galériát a műnek" - hangoztatta a polgármester.

A Facebookon a Hagyjátok a Szláv eposzt Moravsky Krumlovban nevű baráti csoporthoz néhány napon belül több mint kétezren csatlakoztak.

Mucha Szláv eposza a dél-morvaországi kisváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága volt. Az utóbbi három hónap alatt mintegy 25 ezer ember tekintette meg. A kiállítási teremben zenei koncerteteket is rendeztek. A polgármester nem titkolja, hogy a város számára a híres mű elköltöztetése komoly anyagi veszteséget is jelent.

"Azt nem tudjuk megmondani, mennyire segít ez a prágai idegenforgalomnak. A mi vállalkozóink egy része azonban biztosan tönkremegy" - mondta Mokry.

Alfons Mucha 1860. július 24-én született Ivancice morva kisvárosban (ma Cseh Köztársaság, akkor osztrák tartomány), apja második házasságából, aki előzőleg három árvával maradt özvegyen. Még két húga született, és mind a hat gyerek A-val kezdődő keresztnevet kapott. Az art nouveau nagymestere. 1939. július 14-én Prágában halt meg.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés