bezár
 

színház

2010. 07. 24.
A javasolt támogatások felét kaphatják meg az alternatív színházak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium keresi arra a megoldást, hogy az előadóművészeti tanács által javasolt támogatási összegeknek legalább a felét még 2010-ben megkapják a nyertes független színházi és táncművészeti társulatok - közölte a tárca.

Mint írták, annak ellenére, hogy a 120 milliárd forintos kormányzati zárolásból a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) nem zárolja teljes egészében az előadóművészeti törvény VI-os kategóriájába sorolt társulatok (független színházak, táncegyüttesek és bábszínházak) támogatását szolgáló pályázat anyagi fedezetét.

A tárca kultúráért felelős államtitkársága "keresi annak a megoldását, hogy az Előadóművészeti Tanács által felterjesztett döntési javaslatban foglalt támogatásoknak legalább a felét még 2010-ben megkapják a nyertes VI. kategóriába besorolt szervezetek" - fogalmaznak a kommünikében.

Az államtitkárság közlése szerint a szocialista kormány oktatási és kulturális minisztere késve, csak 2010. március 16-án hirdette meg a független előadóművészeti szervezetek támogatására vonatkozó pályázatot, holott a korábbi évek gyakorlatának megfelelően már januárban lehetősége lett volna erre. Emiatt elhúzódott a pályázatok elbírálása. Az Előadó-művészeti Tanács a pályázatra vonatkozó döntési javaslatát 2010. június 17-én terjesztette a minisztérium elé.

A Befogadó Színházak Társulása (BESZT) és a Független Színházak Szövetsége (FSZSZ) az MTI-hez a hét elején eljuttatott sajtóközleményükben kiemelték: az állami támogatás sok hónapos csúszása miatt "az összeomlás szélén" áll Magyarországon a független előadóművészeti szféra.

A két szervezet közös közleménye emlékeztetett arra, hogy a kategóriába 108 szervezet tartozik, amelyek évente 6000-nél több előadást tartanak mintegy 1,2 millió nézőnek, és számos külföldi vendégszereplés során képviselik a magyar kultúrát.
 

Szkéné színház

Az MTI úgy tudja, több szervezet tartalékai kimerültek, ennek következtében például augusztus 1-ével társulata feloszlatását tervezi Bozsik Yvette. Ujvári-Pintér György, a Frenák Pál Társulat művészeti menedzsere elmondta: tervbe vették előadások lemondását, mert nem fogják tudni teljesíteni szerződéses vállalásaikat. Hangsúlyozta: állami támogatás nélkül ma nem tudna talpon maradni a független szféra egyetlen csoportja sem, hiába hoznak bevételt többük számára a külföldi szereplések. Kitért arra, hogy súlyos eladósodottságuk miatt több hitelt nem tudnak már felvenni, és a pályázati eredmények közzétételének hiányában a szeptemberben kezdődő, következő évadot sem tudják megtervezni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés