bezár
 

színház

2010. 07. 22.
Soros György 11 millió dollárt adományoz művészeti intézményeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Soros György magyar amerikai származású üzletember 11 millió dollárt ajánlott fel szerdán New York közel nyolcvan, művészettel foglalkozó intézményének, hogy azok le tudják küzdeni a gazdasági válság okozta nehézségeket.

"A művészetek és a művészeti oktatás New Yorktól elválaszthatatlanok. Ez az adomány azoknak az intézeteknek szeretne segíteni, amelyeket a válság gazdaságilag rendkívül megviselt" - mondta Soros a zene- és táncművészettel foglalkozó intézmények, valamint a színházak támogatására felajánlott, alapítványán, a Nyitott Társadalom Intézeten keresztül folyósított adományt bejelentve.

Az 1930-ban Budapesten született pénzember elmondta, hogy kezdeményezése nyomán 2 éven át 79 kisebb intézet jut majd 65-250 ezer dolláros támogatáshoz. A Nyitott Társadalom Intézet munkatársai szerint ezek a zenei, tánc- és színházi társulatok már jó hírnévre tettek szert munkájuk minőségének, a fiataloknak biztosított oktatási programoknak és a feltörekvő művészek felkarolásának köszönhetően.

"Mindegyikük hozzátesz New York színes és gazdag kulturális életéhez" - hangsúlyozta Soros György intézete a támogatásból részesülő társaságok hosszú listájára utalva. Az adományozattak közül kiemelt helyen van Martha Graham balett-táncosnő társulata, valamint a híres koreográfus, Merce Cunningham alapította tánctársulat.

Az adományozottak közé bekerült a New York-i Fiatal Szimfonikus Zenekar, a Brooklyni Filharmonikus Zenekar, a Queensi Szimfonikus Zenekar, a Harlemi Művészeti Iskola, illetve a város több pontján klasszikus műveket bemutató New York-i Klasszikus Színház is.

Több spanyol nevű intézet is szerepel a támogatottak között, többek között a Pregones és Reperterio színházi társulatok, a kubai Arturo O'Farrill dzsessz-zenekar vagy a Flamenco Vivo tánctársulat.

Ann Beeson, a Nyitott Társadalom Intézet programvezetője emlékeztetett "a művészeteknek és a kultúrának a gazdasági stabilitásban és a társadalmi változásban játszott központi szerepére", és hangsúlyozta, hogy ezek a szervezetek New Yorkban mintegy 160 ezer embert foglalkoztatnak.

Soros György alapítványa, a Nyitott Társadalom Intézet több mint 70 országban valósít meg segélyprogramokat, és az elmúlt két évben az Egyesült Államokban számos projektet indított el egyebek között a szegénység elleni küzdelem és az oktatás terén, valamint a gazdasági válság áldozatainak megsegítésére.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés