bezár
 

zene

2010. 07. 21.
Határmenti világzenei fesztivál Panyolán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdag zenei és egyéb szabadidős programmal várják a látogatókat július 23-án és 24-én az ötödik alkalommal megrendezett Határmenti Világzenei Fesztiválra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán.

A magyar-ukrán-román határhoz közel, a Tisza-Szamos-közben fekvő községben a zenei programok mellett kulturális és gasztronómiai rendezvények várják a fesztiválozókat: a gyerekek tanulhatnak például népi kismesterségeket és népi játékokat. A felnőtteket pálinkakóstoltatásra invitálják a panyolai kisüsti pálinkafőzdébe, a Tiszán és az Öreg-Túron kenutúrák, a Szamoson tutajozás várja az érdeklődőket.

A látogatók emellett barangolhatnak a Székos-gazon, vagyis a tölgyes erdőben, a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett, szekerezéssel egybekötött kiránduláson pedig az úgynevezett "dzsungelgyümölcsöst" is megtekinthetik - a híres, endemikus "Nemtudom" szilvafajjal - a Szamos-ártéren. A kínálatból nem maradhat ki a szatmári népi ételek és italok kóstoltatása sem.

A pénteki kapunyitás után a debreceni Zakar Jazz Quartet ad koncertet, majd a Gázsa zenekar lép fel, amely a hagyományos vonószenekari felállásban játssza Erdély és Magyarország tradicionális népzenéjét. Az improvizatív jazz és a tradicionális magyar népzene képviselője, a Tárkány Művek "Az arcomba az arcod vésted" című lemezét mutatja be. A csak "szittya népi rákkenróll"-nak titulált stílus képviselői, a "népi és könnyűzenei érzéseket" feldolgozó Folk Error is bemutatkozik; a fellépő együttesek pénteken késő este táncházat tartanak.

Szombaton megnyílik a kézművesek utcája, majd a rozsályi Béres András Kör és a zajtai német kisebbségi tánccsoport lép fel. A helyi hagyományőrző csoportot, majd az erdélyi Csűrös Bandát délután a kisújszállási Nagykun Néptáncegyüttes, a Panyolai Pengetősök és Citerazenekar, és a fővárosi Cimbaliband váltja, este pedig a hegedűvirtuóz Lajkó Félix és bandája zárja a programot.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés