bezár
 

art&design

2010. 07. 21.
A Leopold Múzeum pénzzel rendezte a náci festményrablási vitát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi Leopold Múzeum peren kívül 19 millió dollárral (4,24 milliárd forint) rendezett egy Egon Schiele-festménnyel kapcsolatos második világháborús festményrablási vitát.

Schiele 1912-ben készült Wally arcképe című festményét a New York-i ügyészség álláspontja szerint a nácik erőszakkal vették el zsidó tulajdonosától, Lea Bondi-Jaraytól a második világháború alatt. A kép 1954-ben került a Leopold Múzeumhoz, az intézmény állítása szerint legálisan.

Az évtizedek óta tartó vita újabb fordulatot vett, amikor a festményt a bécsi múzeum 1997-ben kölcsönadta a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, az amerikai állam pedig az eredet jogi aggályaira hivatkozva hamarosan lefoglalta azt. Az ezt követő, 12 éven át tartó jogi procedúra során különböző bírók már több mint háromszor ítéltek úgy, hogy a festményt ellentételezés nélkül vissza kell szolgáltatni az osztrák múzeumnak.

A mostani megállapodás értelmében a festmény visszakerülhet a Leopold Múzeumba, a küszöbön álló per pedig elmarad. A festményt hazatérése előtt három hétig ki kell állítani a manhattani Zsidó Örökség Múzeumában. A 19 millió dollár Lea Bondi-Jaray hagyatékát gyarapítja.

Preet Bharara amerikai ügyvéd szerint az amerikai kormány, Bondi-Jaray hagyatékának képviselői és a Leopold Múzeum között született megállapodás "újabb kis lépést jelent a második világháború alatt tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények áldozatainak való igazságszolgáltatásban".

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés