bezár
 

film

2010. 07. 20.
Új rendszer a jogvédett tartalmaknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felhasználóhoz és nem formátumhoz kötnék a jövő jogvédett tartalmait, legalábbis ezt szeretné elérni a szórakoztatóelektronikai ipar képviselőinek egy csoportja, amely UltraViolet néven fogja hamarosan tesztelni a megvásárolt zenék vagy filmek eszközfüggetlen hozzáférési rendszerét.

Az új nyílt szabványt támogató közel félszáz szervezet között olyan óriások is vannak, mint a Warner Bros. filmstúdió vagy a Microsoft informatikai vállalat, és olyan megoldásoknak akarnak alternatívái lenni, mint például az Apple eszközhöz kötött jogvédelmi rendszere, amelyben a megvásárolt zenék és videók korlátozott számú és típusú készülékkel érhetők el.

A DECE (Digital Entertainment Content Ecosystem), azaz a digitális szórakoztatóipari ökoszisztéma támogatói nevű csoport reményei szerint az új rendszerrel robbanásszerűen emelkedhet a - jelenleg mindössze 4 százalékot elérő - digitális filmletöltési arány. A tartalmak védelmét a DRM (digital rights management), azaz a fájlok fizikai másolásának korlátozása helyett a felhasználó személyéhez kötnék.

A koncepció szerint a felhasználók egy zárható digitális szekrényt kapnának, amelyben a megvásárolt DVD-k, Blu-Ray-lemezek, illetve a film- és zeneletöltések azonosítóit tartják. Így mindössze a jogosultság ellenőrzésével bárhol és bármilyen mobileszközön a fájlok átmásolása nélkül lehetne hozzáférni az egyszer már kifizetett tartalmakhoz.

A rendszer azért az UltraViolet - magyarul az ultraibolya - nevet kapta, mert láthatatlan, de mindenütt jelen van.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés