bezár
 

zene

2010. 07. 17.
Sztárfellépők a kaposvári kamarazenei fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Joshua Bell, Kocsis Zoltán és Jevgenyij Nyesztyerenko is fellép az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, amely augusztus 13-ától nyolc napon át tart.

prae.hu

"Nyolc nap alatt tizenhat klasszikus zenei koncert lesz" - mondta Bolyki György, a fesztivál igazgatója az MTI-nek.

Mint kifejtette, egy évvel ezelőtt kezdték szervezni a rendezvényt, akkor vetette fel Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a világhírű hegedűművész házaspár egy nemzetközi mérce szerint is kimagasló minőségű kamarazenei fesztivál alapításának ötletét. A fesztiváligazgató kiemelte: mintegy három budapesti koncertjegy áráért a teljes fesztiválra meg lehet venni valamennyi belépőt.

A fesztivál nyitóhangversenyét augusztus 13-án az erre az alkalomra megnyíló Szivárvány Zeneházban tartják; a moziból a szakértő akusztikus Kotschy András irányításával alakították át hangversenyteremmé. Az első estén többek között Joshua Bell amerikai hegedűst, Kocsis Zoltán zongoraművészt, Alina Pogosztkina orosz születésű német hegedűművészt, Kokas Katalin hegedű- és brácsaművészt, Kelemen Barnabás hegedűművészt és Rácz Zoltán ütőhangszerest hallhatja a közönség.

Augusztus 15-én vasárnap a világhírű orosz operabasszus, Jevgenyij Nyesztyerenko fog Muszorgszkij-dalokat énekelni, Rados Ferenc zongorakíséretével.

"Csak nagyon jó akusztikájú helyszíneket választhattunk, mert meglepetésünkre és örömünkre a svájci székhelyű Európai Rádió-Televízió Szövetség (EBU) átveszi és sugározza a tizenhat koncertünket. Ötvenöt országban fog elhangzani Kaposvár neve, a BBC szerint százmillió hallgatónk lesz" - emelte ki Bolyki György.

A fesztivál helyszíne lesz a református templom és a Dorottya Szálló bálterme is; utóbbi helyen a könnyűzenei eseményeket és a jamsession bulikat tartják. A könnyűzene képviseletében mások mellett Charlie, Ferenczi György és a Rackajam, Laár András, Palya Bea, Somló Tamás is fellép.

Bolyki György (a Bolyki Brothers a capella együttes tagja) szerint a fesztivál filozófiáját a minőségorientált, érdeklődő, de átlagos élethelyzetű magyar nézőre alapozta Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Kitért arra, hogy még hiányzik a fesztivál büdzséjéből az az összeg, amelyet a kulturális tárca vezetője tavaly ígért meg számukra, de a kifizetésre a kormányváltás miatt egyelőre nem volt mód; a pótlásra Bolyki elegendőnek tartotta a kezdésig hátralévő négy hetet.

Joshua Bell, az amerikai sztárhegedűs a szokásos gázsija ötödéért, menedzsere kikerülésével jön Kaposvárra, és szintén Kokas Katalin és Kelemen Barnabás kapcsolati tőkéjének köszönhető, hogy a fiatal finn hegedűs fenomén, Pekka Kuusisto, vagy a már világsztárnak számító Alina Ibragimova, az orosz születésű, Nagy-Britanniában élő hegedűművész is fellép.

A fesztiválon koncertet ad Kulka János színművész is, aki márciusban megjelent Akarod vagy nem című lemezét mutatja be augusztus 14-től 19-ig minden este. Kulka klasszikus francia sanzonokat (Jacques Brel, Charles Aznavour, Michel Legrand, Edith Piaf, Gilbert Bécaud) és más feldolgozásokat, valamint magyar dalokat fog előadni a kaposvári közönségnek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés