bezár
 

irodalom

2010. 07. 17.
Balla András képes regénye a pilisi remetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balla András esztergomi fotóművész több mint 20 éven át fotózott egy férfit, aki a Pilisben remeteként élt. A napokban saját kiadásában jelentette meg könyvét, melyben a száznál több kép mellett neves szerzők írták le gondolataikat a természettel harmóniában élő emberről.

prae.hu

"Mindig izgatott, hogy egy olyan emberről csináljak képeskönyvet, aki egy +senki+. Amikor a Pilisben, több órányi járóföldre a civilizációtól találkoztam a férfival, megérintett a pillanat, de csak több hónap után láttam újra" - idézte fel Balla András.

A kötet címlapján a remete, Borostyán Imre látható. Szakállas, nyugodt tekintetű férfi, térdén Selye János stresszről szóló könyve. A fotós emlékei szerint az elvonultan élő férfi az olvasás megszállottja volt, rendkívüli testi és szellemi frissességgel. Aktív éveiben csak olyan helyen dolgozott, ahol munkaidőben lehetett olvasni, majd nyugdíjazása után földet vásárolt és ott építette fel téli és nyári szállását.

Közel húsz éves remeteségének a média vetett véget. A szocializmus legvégén felfedezték az újságok és a társadalom gondoskodásaként szociális otthonba került, földjét a bentlakás fejében elvették. Ott élt még néhány évet, sok konfliktus után külön szobát kapott, ahol könyveivel lehetett együtt. A görbülő, öregedő emberről születtek a kötet legmegrázóbb felvételei.

"Balla könyve egy 20-21. századi remetéről szól. Ezt a könyvet a fogyasztói társadalom komfortja felől nézzük, karosszékben üldögélve lapozgatjuk. Tudatunk mélyén a humor az abszurddal karöltve elnéző, lehülyéző álláspontot hoz létre finom irigységgel fűszerezve. Miért? Mert a Teremtővel való kizárólagos együttlét megjavította egészségét, és nem tud és nem is akar többé hazudni se magának, se másnak" - írta a képek mellé kísérőszövegül Makovecz Imre.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés