bezár
 

zene

2010. 07. 15.
Az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton új kortárs CD-je
Budapest, 2010. július 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb kortárs zenei CD-t vehetnek kézbe az érdeklődők az MR3-Bartók Rádió és a Hungaroton közös kiadásában. A zenei CD-sorozat harmadik kiadványán Csapó Gyula, a Kanadában élő magyar zeneszerző művei hallhatók.

prae.hu

A Nagy Iniciálé (emberhangidőszobor), alkotja a zenei anyag első részét, amelyet egyre fiatalabb emberi hangokra és számítógépre komponált a zeneszerző. A darabban minden elérhető korcsoport jelen van, a legidősebb embertől a legfiatalabb gyermekig. A felvétel elkészítésekor a komponista a lehető legkevesebb módosításra és mesterséges beavatkozásra törekedett.

A Versenymű brácsára és változó környezetre című művet Rivka Golani, a világhírű kanadai brácsaművésznő felkérésére a Saskatchewan Arts Board (Kanada) támogatásával, 2004-ben kezdte el írni a szerző.

A Hungaroton szerkesztésében évről évre megjelenő kortárs magyar szerzői lemezek felvételeinek jelentős része az MR stúdióiban készült. A közösen indított sorozatban megjelenő CD-k tartalmát és megjelenését is teljes egészében az MR3-Bartók Rádió határozza meg. Az együttműködésnek köszönhetően 2009 áprilisában elsőként Sári József és Láng István szerzők lemezei jelentek meg.

A sorozat előkészületben lévő darabja Jeney Zoltán szerzői lemeze.

Csapó Gyula (szül. 1955) széleskörű tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, ahol a gazdag magyar zenei tradíciót oly jól ismerő és művelő Kurtág György, Eötvös Péter, Simon Albert, Jeney Zoltán és az Új Zenei Stúdió több más tagja tanította.

Friss zeneszerzés-diplomájával a zsebében először Darmstadtban és Párizsban (I.R.C.A.M.), majd Morton Feldmannál tanult tovább (Ph.D., 1989, S.U.N.Y. Buffalo, U.S.A.). Szoros kapcsolatba került amerikai zeneszerzőkkel is, mint például John Cage vagy Christian Wolff, és számos észak-amerikai egyetemen is tanított (McGill és Princeton University).

1994 óta az University of Saskatchewan zeneszerzés és zeneelmélet professzora, de habilitációja óta rendszeresen tart kurzusokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is.

2009-ben az Év Komolyzenei Műve címet elnyert és a jelen lemezen is hallható Versenymű brácsára és változó környezetre c. művéért Artisjus-díjat kapott. A zeneművet a 2008-as Budapesti Őszi Fesztiválon mutatta be megrendelője, Rivka Golani.

A zeneszerző munkáját több ízben támogatta a Collegium Budapest (1996–97), a Canada Council és a Saskatchewan Arts Board. Különféle kompozíciókat rendelt tőle többek között (a) The Burdocks, a Continuum, a KORE Ensemble, a Charles Ives Ensemble, Rivka Golani, a Trio Lignum, az Arcus Temporum Fesztivál és a Fort MacLeod Festival is.

Zenéjét világszerte ismerik és játsszák, olyan helyszíneken, mint a Juilliard School és a Lincoln Center, a New York, Muziekgebouw, az Amsterdam, Huddersfield Contemporary Music Festival, a Royal Festival Hall, London, a Birmingham Conservatory, Anglia, (a) The Music Gallery, Toronto, Berlin, Frankfurt, Darmstadt, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, Szombathely, a CBC Radio Montréal, (a) The Montréal New Music Festival vagy a Tessara Autumn Festival, Tokió, Japán.

Csapó Gyula korábban megjelent CD-felvételei:

Kézfogás lövés után (Budapest Music Center CD 13)
Sivatagi induló (A Desert March, Open Space 7, U.S.A.).
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

art&design

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés