bezár
 

art&design

2010. 07. 11.
7 millió dollárért kelt el egy Pencz kép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Londoni Cristie's aukciósházban július 7-én 7 millió dollárért kelt el egy Georg Pencz festmény. A páratlan műalkotás külön érdekessége, hogy azt a német kormány adta vissza a közelmúltban a Herzog örökösöknek, akik azt most aukcióra bocsátották.

A Herzog-örökösök, a zsidó műkincsek restitúciójával foglalkozó Comission for Art Recovery szervezet segítségével 2010 februárjában kaptak vissza négy műtárgyat a német kormánytól. Az ottani illetékesek ugyanis a magyar kormánnyal ellentétben vita és hezitálás nélkül szolgáltatták vissza a műkincseket a jogos tulajdonosoknak. A 7 millió dolláros áron elkelt festmény (Albrecht Dürer tanítványának), Georg Pencz német festő 1545-ben készült portréja, és a mostani árverési eredménnyel az eddigi legmagasabb áron eladott Pencz kép a világon.
 Pencz

A Herzog-család műtárgyai Magyarországon a Szépművészeti Múzeumban illetve a Magyar Nemzeti Galériában találhatóak, mintegy 10 festmény – többek közt El Greco, idősebb Lucas Cranach és Courbet alkotásai. Martha Nierenberg, az egyik unoka igényét még 2008 januárjában a Fővárosi ítélőtábla egy 1973-as magyar-amerikai vagyonjogi egyezményre hivatkozva megalapozatlannak nevezte. A Magyar Állam eddig egyetlen kép kivételével nem szolgáltatta vissza Herzog-gyűjtemény darabjait az örökösöknek.

prae.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés