bezár
 

art&design

2010. 07. 10.
Nagybányán alkotó művészek tárlata nyílik Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nagybányai Tájképfestő Telepen alkotók képeiből nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnap, az érdeklődők több mint harminc kortárs művész munkáival találkozhatnak a patinás kiállítóhelyen egészen szeptemberig.

prae.hu

Nagy Imre művészettörténész-múzeumigazgató a tárlatról az MTI-nek elmondta: az Alföldi Galéria két emeleti termében és az előtte levő folyosón helyezték el a festményeket, melyek Vásárhely testvérvárosából, Nagybányáról érkeztek.

A szakember felidézte: ha az ember Nagybánya nevét hallja, a klasszikus nagybányai művésztelepre gondol. Az egykori telep valóban meghatározó tényező a mai kortárs művészetben, hisz az volt az a pont, melyhez mindenki igyekezett magát meghatározni. Azt azonban kevesen tudják, hogy ott ma is élnek művészek, akik Véső Ágoston vezetésével igyekeznek a hajdani nagybányai művésztelep hírét visszaállítani.

Nyaranta meghívnak festőket, akikről azt gondolják, hogy az alkotói tevékenységük némiképp rokonítható a hajdani nagybányai művészek munkásságával. Így kerülhetett a telepre a Vásárhelyen is ismerős Tenk László, László Dániel, Bráda Tibor és felesége, Deák Ilona, Balogh Gyula, Szakáll Ágnes, akiknek munkái vasárnaptól láthatóak a dél-alföldi városban. Mellettük erdélyi magyar és román alkotók munkái is megtalálhatóak a kiállítás anyagában.

Az 1996-ban megalakult Nagybányai Tájképfestő Telep azzal a céllal jött létre, hogy a régi nagybányai festőtelep több mint 100 éves hagyományait továbbvigye. A meghívott alkotók a tábor végén két-két művüket hagyják Nagybányán - ez egyfajta "részvételi díj", amelynek révén bővül a telep kiállítási kollekciója. Ezt a gyűjteményt mutatják be a Kárpát-medence különböző településein.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés