bezár
 

irodalom

2010. 07. 09.
Navracsics alá tartozik a Balassi Intézet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az országkommunikációt koordináló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) felügyeli szerdától a Balassi Intézetet (BI); a magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős intézmény irányítását csütörtöktől Hatos Pál személyében miniszteri biztos vette át.

prae.hu

A kormányzat a Balassi Intézet fő feladatának a magyarság jó hírének külföldre eljuttatását tekinti - közölte a KIM pénteken az MTI érdeklődésére.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság megfogalmazása szerint az országkommunikáció komplex egység, nemzetpolitikai, kommunikációs, oktatási-tudományos, kulturális, kulturális-diplomáciai feladatok szintézisét jelenti, ezért annak központi koordinációja a jövőben a nemzetpolitikai és kormányzati kommunikációs tevékenység operatív vezetését ellátó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban lesz.

Lauter Éva, a BI eddigi főigazgatójának jogviszonya – a vele való egyeztetés után és a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezései alapján – megszűnt. Mint a tárca közölte, a Balassi Intézetet július 31-ig Hatos Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kancellárja irányítja miniszteri biztosként. Feladata a BI szervezeti, pénzügyi és financiális állapotának felmérése lesz; az új főigazgató kinevezésére a szükséges szervezeti döntések előkészítését követően kerül sor.

A KIM egyelőre nem tudott választ adni az MTI azon kérdésére, lesznek-e személyi változások a BI felügyelete alatt álló külföldi magyar kulturális intézeteknél vagy a kulturális szakdiplomaták között a közeljövőben.
"A lejáró kinevezések nyomán megüresedő álláshelyeket pályázatok útján töltjük be, további szervezeti változásokra a Balassi Intézet tevékenységének áttekintése után kerül sor. Személyi kérdések ennek függvényében lesznek" - válaszolta a szaktárca.

Az MTI felvetette a pozsonyi magyar kulturális intézet ügyét; ott június 30-án lejárt Krasztev Péter igazgató megbízatása, az előző kormány által kiírt vezetői pályázat pedig eredménytelenül zárult.

A KIM tájékoztatása szerint Pozsonyba rövidesen új igazgatói pályázatot írnak ki, az intézet napi működésének folyamatosságáról a miniszteri biztos már intézkedett.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés