bezár
 

art&design

2010. 07. 09.
A kardfogú macskától a csonttörő kutyáig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világon elsőként nyílik az emlősök 65 millió éves evolúcióját bemutató kiállítás a Los Angeles megyei természettörténeti múzeumban.

prae.hu

A vasárnap nyíló állandó tárlat a földtani és klímaváltozásokra fűzve tárja fel a fejlődéstörténetet; a látogatók 4 milliárd éves leleteket is szemügyre vehetnek.

"Nemcsak azt igyekszünk bemutatni, hogy miképpen, hanem azt is, miért zajlottak le a változások" - mondta el John Harris kurátor. Kifejtette, hogy az emlősök alapvetően a környezethez alkalmazkodva járták be fejlődési útjukat. Az aszteroidák felrobbanása és a dinoszauruszok kihalása után elvben az emlősök népesíthették volna be a bolygót, de nem így történt. A Földön klímaváltozások történtek, az emberek is ennek a termékei. Jelenleg már maga az ember okoz klímaváltozást - tette hozzá.

A kiállítás egyik főszereplője egy 20 ezer éves masztodon, amelyet a kaliforniai Simi-völgyben, Los Angelestől 64 kilométerre északnyugatra találtak. A 2,67 méter magas tetem a tárlat legnagyobb teljes állatmaradványa. Látható egy paleoparadoxiid, amely az elefánt kihalt őse, valamint olyan manátusz, amely 11 millió évvel ezelőtt Kalifornia partjainál élt. A világon első ízben erre a kiállításra raktak össze egy ősi ámbráscetet annak megkövesedett csontjaiból.

Az emlősök története bővelkedik figyelemreméltó szárazföldi és tengeri élőlényekben - mondta Blaire Van Valkenburgh, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem ökológia és evolúciós biológia professzora, aki fantasztikusnak nevezte, hogy egy múzeum a klímaváltozásra és a kontinensek mozgására alapozva mutatja be az evolúciót.

Az Emlősök kora című tárlaton többek között egy kardfogú macskát, egy hatalmas jaguárt és egy ős orrszarvút (brontothere) is kiállítottak az evolúció megértetésére. A tárlat legnagyobb állata egy kolumbiai mamut, a 4,3 méter magas emlős 76 centiméter magas állkapcsát tekinthetik meg az érdeklődők.

Ugyancsak az érdekességek közé tartozik egy "csonttörő kutya" teljes csontváza, amelyet szintén most mutatnak be először a világon. A 8 millió éves maradvány a valaha élt legnagyobb termetű kutyaféle példánya; ez a kutya - a mai hiénákhoz hasonlóan - szét tudta roppantani áldozatai csontjait.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés