bezár
 

zene

2010. 07. 09.
Carreras a milánói Dómért énekel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A katalán születésű világhírű tenor, José (Josep) Carreras az idén februárban elhunyt argentin zeneszerző, Ariel Ramirez Misa Criollájában (Kreol mise) énekel a milánói Dómban. A mű a liturgia részeként hangzik fel, az adományokat pedig a Dóm felújítására fordítják.

prae.hu

A liturgikus szövegekre készült művet pénteken, hétfőn és szerdán adják elő a Dómban. A római Szent Péter Bazilika után a második legnagyobb olaszországi templom restaurálására kilenc millió eurót irányoztak elő, de Silvio Berlusconi miniszterelnök legújabb, szigorú pénzügyi megszorításai miatt a munkálatok veszélybe kerültek.

Carreras, aki leukémiás betegeket segítő alapítványa révén kiterjedt jótékonysági munkát végez, úgy érzi, hogy hívő emberként gyógyulását Istennek is köszönheti. Azzal, hogy a Dómban és a Dómért énekel, hálájának jelét adhatja.

A világhírű tenor október 10-én részt vesz abban a tiltakozási akcióban is, amelyre a Scalában kerül sor, és amellyel a ház támogatásának radikális csökkentése ellen emelik fel szavukat újra a művészek. Carreras nem hiszi, hogy a különleges rangú intézmény a megszorítások miatt bezárna, de óriási baklövésnek tartja a kulturális támogatások csökkentését és az intézmények autonómiájának csorbítását.

José Carreras 28 éves korában, 1974-ben debütált operaszínpadon. Sikerei csúcsán, 1987-ben súlyos leukémiát diagnosztizáltak nála, amelyből felgyógyult és 1989-ben már ismét pódiumon állt. Többször fellépett Magyarországon, ilyenkor felkereste a Tűzoltó utcai gyermekklinikát is, ahol leukémiás gyerekekkel találkozott, honoráriuma egy részét a kórháznak adta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés